Literární vycházka Po stopách Karla Hynka Máchy

Letošní, v pořadí již osmou literární vycházku, kterou jsme v sobotu 12. září 2020 uspořádali ve SKIP Libereckého kraje, jsme pojmenovali Po stopách Karla Hynka Máchy. Už z názvu je zřejmé, že jsme tentokrát navštívili Máchův kraj a alespoň „na skok“ jsme se prošli po místech, která jsou s ním a s jeho dílem pevně spjata. Symbolicky jsme si tak připomněli 210. výročí básníkova narození. Pokud bychom ale měli chodit v jeho zdejších stopách, jednodenní vycházka by rozhodně nestačila, spíš by to vyšlo na celou dovolenou.

Ale nejen o Máchovi byla řeč: výrazné místo v odborném výkladu zaujala i impozantní všudypřítomná vodní plocha, historie Velkého rybníka neboli Máchova jezera. Aniž bychom si to speciálně plánovali a organizovali, projížďka po jezeře se nakonec stala nečekaným, leč příjemným zpestřením programu tohoto dne.

Vrch Borný – symbol Máchova jezera
Vrch Borný – symbol Máchova jezera

Bezděz z vodní plochy Máchova jezera
Bezděz z vodní plochy Máchova jezera

Pamětní deska na skalním masivu nad jezerem
Pamětní deska na skalním masivu nad jezerem

A nejen stále ještě nádherné letní počasí přispělo ke skvělé atmosféře – byl to především výklad, kterého se nám dostalo od skvělé průvodkyně PhDr. Renaty Mauserové, bývalé ředitelky Městské knihovny v Doksech, obdivovatelky a mimořádné znalkyně Máchova života a díla, velké patriotky a odbornice na historii Doks a širokého okolí. Kolegyni Mauserové moc děkujeme za průvodní slovo, zajímavý výklad a operativní zajištění plavby jezerem. Byla to další vydařená literární vycházka, jejíž pohodu potvrzuje i tato krátká reportáž a fotodokumentace.

Vzniklo také krátké video:

Fotografie pořídily Dana Kroulíková z Městské knihovny Česká Lípa a Jaroslava Starcová z Krajské vědecké knihovny v Liberci. Další fotografie najdete na Rajčeti.

Komentáře k článku