Čtenářkou roku se stala ústecká ambasadorka knihoven Martina Brhelová

Přes všechny těžko uvěřitelné události, které nám letošní rok zatím naservíroval, se SKIP podařilo úspěšně uspořádat jedenáctý ročník celorepublikové soutěže Čtenář roku.

V této soutěži knihovny každoročně vybírají svého „nej“ čtenáře, a to vždy podle tématu, ke kterému je vztažena jedna z největších knihovnických kampaní Březen – měsíc čtenářů. V minulých ročnících se tak nejlepší čtenář hledal například mezi dětmi, tatínky nebo babičkami.

Protože si v letošním roce připomínáme 350. výročí od úmrtí učitele národů Jana Amose Komenského, rozhodly se knihovny tento ročník soutěže věnovat uctění památky této významné osobnosti evropských dějin a své nejlepší čtenáře proto tentokrát hledaly v řadách pedagogů.

A jak to nakonec dopadlo? Vybrat vítěze nebylo vůbec jednoduché, protože učitelé obecně už z podstaty své profese poměrně hodně čtou a mívají k literatuře pozitivní vztah. Nakonec se však titulem Čtenář roku 2020 může pyšnit Martina Brhelová z Ústí nad Labem, která je ředitelkou jedné z největších speciálních škol v ČR.

Kromě toho, že je vítězka sama vášnivou čtenářkou, snaží se prostřednictvím své profese budovat vztah ke knížkám a čtení i v dětech. Zároveň se nemalou mírou zasloužila o vznik Poradenského a edukačního centra v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem, se kterou dlouhodobě spolupracuje i na dalších projektech. Za zmínku určitě stojí největší současný edukační projekt knihovny Mít svět přečtený, do něhož se paní Brhelová zapojila i s celou svou školou.

V neposlední řadě se pak letošní Čtenářka roku aktivně podílí na propojování knihoven se školami a dalšími vzdělávacími institucemi, přednáší o důležité roli knihoven ve vzdělávání na nejrůznějších konferencích a celkově svými aktivitami napomáhá jak k samotné transformaci knihoven, tak ke změně jejich vnímání širokou veřejností.

Můžeme tak s čistým svědomím říci, že letošní vítězka není jen čtenářkou, ale i velmi dobrou ambasadorkou českých knihoven. Kdybychom měli ve školství více takových čtenářek, nemusely by možná české knihovny neustále obhajovat svou existenci, ale mohly by se naplno věnovat poskytování a rozvoji svých služeb.

Martina Brhelová (na fotografii vlevo; vpravo Petra Průšová zvolená dětskými čtenáři)
Martina Brhelová (na fotografii vlevo; vpravo Petra Průšová zvolená dětskými čtenáři)

Fotografie pochází z archivu Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem.

Komentáře k článku