Projekt Lokálka aneb Jak knihovny posilují vztah k místu

Způsobů, jak si připomínat minulost a budovat vztah k místu, kde žijeme, jsou bezesporu desítky. Na jednom ze setkání Skupiny pro komunitní aktivity (působící v rámci Sekce veřejných knihoven SKIP), na kterém vznikal projekt Lokálka, vznikl také relativně obsáhlý seznam různých aktivit na podporu lokální historie, s nimiž máme v rámci podsekce zkušenosti.

V té době jsem se seznámila s nástrojem KUMU a zkoušela jeho možnosti. Nástroj umí vizualizovat informace do map, které připomínají myšlenkové mapy, kategorizovat prvky podle různých vlastností a ke každému prvku navíc umožňuje vložit popis, obrázek, odkaz či video.

S myšlenkou „co kdybych tam zkusila ten seznam vložit a využila KUMU jako nástroj pro sdílení zkušeností, tipů, triků?” vznikla první mapa aktivit knihoven v oblasti lokální historie.

Protože jsme na setkání diskutovali o tom, že jedna věc (téma, událost) může být pojata různými způsoby a je praktické a žádoucí jich využít víc – k výstavě místních krojů může být připojena módní přehlídka i tvůrčí dílny a ještě může třeba vyjít knížka s aktuálními i dobovými fotografiemi – byl v mapě od začátku také přehled základních forem, se kterými je možné pracovat. Ten zatím obsahuje 16 položek (Regionální literatura, Lokální wikipedie, Publikace, Vzdělávání, Questing, Živá kniha, Výstava, Přednáška, Digitalizace, Slavní rodáci, Soutěž, Exkurze, Vystoupení, Vycházka, Festival, Beseda) a může se dále rozrůstat.

Projekt Lokálka byl původně zamýšlen jako téma Týdne knihoven roku 2018 a knihovny, které se k Týdnu knihoven přihlásily, se v rámci něj mohly přihlásit i k tématu Lokálky. O ty, které tak učinily, se pak mapa pěkně rozrostla.

Další záznamy do mapy přibyly po výzvě v konferenci Knihovna. Aby bylo pro knihovnu snadné vložit své aktivity vztahující se k místní historii do mapy, vytvořila jsem jednoduchý formulář, jehož prostřednictvím je možné informace o aktivitách (vždy po jedné aktivitě) zasílat.

K říjnu 2019 se k tématu lokální historie v mapě hlásilo 182 knihoven a bylo v ní popsáno 38 aktivit, kterými knihovny posilují vztah k místu.

Pohled do mapy Lokálka
Pohled do mapy Lokálka

Aktivita s největší šancí na úspěch bude vždycky ta, která se vyloupne z místního kontextu, z místní jedinečnosti. Nalezení vašeho tématu, které bude lidi bavit, vám mapa nevyřeší. Ale mohla by vám napovědět, kde hledat, a může vám dodat nápady, jak jej atraktivně zpracovat. Pro tento účel můžete použít pohled do mapy, který filtruje aktivity a formy a rozklikat si jednotlivé prvky – v jejich popisu se ukrývá množství dobrých nápadů.

Jednou z atraktivních (zážitkových) forem je například Questing (hledačka), který k nám ze Spojených států dovezla Blažena Hušková. Hledačky jsou zábavné a poučné cesty za pokladem. Hráči mají k dispozici text, který je provádí po trase a nabízí jim indicie k rozluštění. Prostřednictvím hry tak poznávají a prožívají místní přírodní, kulturní a historické dědictví.

V mapě můžete najít Questing Rožnovská struha, kterou připravila a udržuje Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s tvůrčí skupinou seniorů, pracující pod hlavičkou projektu Město v mé paměti.

Hledačka Rožnovská struha v mapě Lokálka
Hledačka Rožnovská struha v mapě Lokálka

Pokud ve své knihovně už máte nebo se vám podaří navázat spolupráci s takovou akční tvůrčí skupinou seniorů (ale nejen jich), máte štěstí a skoro vyhráno. Nebudete na to sami a pravděpodobně nebudete mít nouzi o témata a nápady. Ale co když nikdo takový poblíž není? Uspořádejte setkání, kam pozvete lidi spjaté s místem, akční lidi se zájmem o své okolí a rozkvět obce, uvařte kávu, čaj a bavte se společně o jejich vztahu k místu a o tom, co jej upevňuje. Sledujte, co vzniká, třeba stojíte na prahu nějaké pěkné nové místní tradice.

Ale i kdyby nakonec mělo jít jenom o pěknou jednorázovou akci, nezapomeňte se s ní pochlubit v mapě a inspirovat ostatní.

Další informace o mapě a práci s ní naleznete také v příspěvku na blogu provozovaném na serveru komunitni.knihovna.cz.

Mapu pro podsekci komunitních knihoven provozuje projekt Sociální inovace v knihovnách Kabinetu (Katedry) informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Masarykovy Univerzity (KISK FF MU). Projekt byl podpořen Evropskou unií v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

Logo Operačního programu Zaměstnanost

Obrázky (s výjimkou loga) pocházejí z mapy Lokálka.

Komentáře k článku