Pasování prvňáčků na čtenáře v Městské knihovně Ostrov

Bezprostředně před letošním pasováním prvňáčků na čtenáře v naší knihovně bych napsala: „Už nikdy více.“ Nyní jsem ale opět nabitá energií a už s kolegyní vymýšlíme, čím to doplníme a vylepšíme příští rok. Proč až tak? To je jednoduché, letos se nám sešlo ke kontrole neuvěřitelných 335 Čtenářských deníčků naruby.

Pasovat prvňáčky jsme začaly v roce 2011. Za tu řadu let prošla nejenom knihovna, ale i samotná akce spoustou změn. Jednou z nejzásadnějších změn bylo stěhování naší knihovny do prostředí nádherného Paláce princů v ještě krásnějším zámeckém parku. Tím začalo Pasování nabírat větších rozměrů. Nádherný prostor nabádal k větší pasovací družině, přibyly další krásné kostýmy a slavnostní nástup za zvuku fanfáry, letos v podání mladých bubeníků ze ZUŠ Ostrov, kteří byli úžasní.

Akce začíná být i na pohled velmi atraktivní. Je jen málo prvňáčků, kteří si to chtějí nechat ujít. Poslední týden před pasováním se u nás netrhnou dveře. Rodiče běhají s deníčky, které jejich dítko zapomnělo odevzdat při poslední návštěvě knihovny s paní učitelkou. Děti vědí, že kdo neodevzdá Čtenářský deníček naruby, nebude pasován.

Každý rok se snažíme přidat něco nového. Před třemi lety jsme začaly oceňovat práci třídních učitelek královským titulem. Následující rok jsme dětem pekly perníčky ve tvaru knihovny. Všem malým čtenářům dáváme krásně ilustrované diplomy a zlatou čokoládovou minci. Velkým lákadlem je i knížka, kterou dostávají prvňáčci, protože vědí, že je vydávána jen a jen pro ně.

Letošní prvňáčci čekají na Pasování
Letošní prvňáčci čekají na Pasování

Vítá je ředitelka knihovny Mgr. Irena Leitnerová
Vítá je ředitelka knihovny Mgr. Irena Leitnerová

Pasování
Pasování

Prvňáčci se podepisují na Pasovací listinu
Prvňáčci se podepisují na Pasovací listinu

Protože se akce setkala s velkým zájmem a ve čtenářských deníčcích zůstávalo ještě trochu místa, rozhodly jsme se v projektu pokračovat a motivovat k dalšímu čtení i druháčky.

Při první návštěvě v září dětem deníčky vrátíme, aby je mohly v průběhu školního roku poctivě vyplňovat. Opět musí splnit podmínky jako v první třídě: navštívit knihovnu se třídou dvakrát za školní rok a v květnu odevzdat vyplněný deníček. Za odměnu je pak v červnu místo slavnostního Pasování na čtenáře čeká slavnostní udílení Řádu zlaté knihy. Pasovací družina je kvůli změně doplněna o škodolibého šaška a místo knihy je čeká malá knížečka z nakladatelství Triton. Co je nejdůležitější, obdrží z rukou krále a královny řád, který nikdo jiný nemá. Za podpis na pamětní listině pak dostanou zlatou minci.

Slavnostní nástup družiny při udílení Řádu zlaté knihy druháčkům
Slavnostní nástup družiny při udílení Řádu zlaté knihy druháčkům

Vlastní udílení řádu
Vlastní udílení řádu

Nechyběl ani šašek
Nechyběl ani šašek

Akce se líbí stále víc a víc a svědčí o tom také fakt, že jsme letos 19. června pasovaly 140 prvňáčků a o den dříve druháčkům udílely 195 Řádů zlaté knihy. Učitelky by rády pokračovaly i ve třetí třídě, ale o tom zatím jen přemýšlíme.

Příprava na takovou akci stojí hodně sil, což určitě všichni znáte. Den před akcí si říkáte, že už se do toho nikdy nepustíte, ale je jasné, že tomu tak nebude, protože ty dětské úsměvy a nadšení za to stojí. Důkazem je jedna z mnoha zpráv od paní učitelky Daníčkové ze Základní školy Májová: „Hezký den, ráda bych Vám chtěla poděkovat za slavnost Pasování na čtenáře, kterou jste připravily pro naše děti. Krásné kostýmy jenom umocnily důležitost tohoto ceremoniálu. Děti byly nadšené a doufám, že čtení pro ně bude přínosem nejen k zábavě, ale i k dalšímu vzdělávání.“

Myslím, že k tomu není třeba nic dodávat, snad jen to, že již nyní se těšíme na další ročník Pasování na čtenáře a udílení Řádu zlaté knihy.

Autorkou fotografií je Lenka Křížová z Městské knihovny Ostrov.

Komentáře k článku