Pasování prvňáčků na čtenáře v dětmarovické knihovně

V závěru školního roku jsou prvňáčci slavnostně pasováni na čtenáře. Tento již téměř rituál je určen všem žáčkům, kteří si na konci první třídy osvojí základy čtenářské dovednosti a přichází tuto významnou zkušenost a um oslavit do knihovny, kde jsou podrobeni slavnostnímu aktu pasování na čtenáře. Jedinečný projekt Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka je organizován Klubem dětských knihoven SKIP a jeho cílem je rozvoj čtenářských návyků již od prvního ročníku školní docházky. Hlavními sponzory projektu jsou nakladatelství Triton a SKIP.

Letošní pasování prvňáčků v Místní knihovně Dětmarovice proběhlo v úterý 30. května 2017. Zúčastnilo se jej 26 dětí z první třídy zdejší základní školy.

Za dětmi se svým programem přijela oblíbená spisovatelka dětských knížek Zuzana Pospíšilová. Ta dětem ze svých knížek předčítala, zadávala jim také jazykové hádanky a rébusy. Následně byly jedno po druhém pasovány mečem do řádu čtenářského.

Paní spisovatelka v akci
Paní spisovatelka v akci

Jak se rodí knížka
Jak se rodí knížka

Luštěnky pro děti
Luštěnky pro děti

Výstavka knih Zuzany Pospíšilové
Výstavka knih Zuzany Pospíšilové

Děti si z tohoto slavnostního okamžiku odnesly pasovací listinu s podpisem Z. Pospíšilové, roční registraci zdarma, sladkosti a především knihu – původní českou novinku, která byla napsána a ilustrována a kterou nelze v běžné knihkupecké síti minimálně tři roky koupit. Ve školním roce 2016/2017 je to kniha Lapálie v Lampálii spisovatele Martina Šinkovského a ilustrátora Ticho 762.

Vše je připraveno k pasování
Vše je připraveno k pasování

Pamětní list s knížkou pro prvňáčky
Pamětní list s knížkou pro prvňáčky

Nezbývá než se těšit na tu spoustu nových nadšených čtenářů a popřát jim krásné zážitky s knihami z naší knihovny.

Autorkou fotografií je Alžbeta Jendryščíková z Místní knihovny Dětmarovice.

Redakční poznámka: Jedná se o rozšířenou verzi článku připraveného pro zpravodaj Dětmarovické okénko.

Komentáře k článku