Královédvorský Slavoj je plný zvířat

„Královédvorský Slavoj je plný zvířat“, zaznělo ve čtvrtek 1. června 2017 z úst předsedkyně Klubu dětských knihoven SKIP Heleny Schlesingerové při vyhodnocování celostátní soutěže Kamarádka knihovna v Brně. U obecenstva tím vyvolala úsměv na rtech. Cílem pravděpodobně nebylo pobavení nás přihlížejících ani metaforické vyjádření vlastností královédvorských knihovníků, ale přiblížení vzhledu naší knihovny. Ono to tak totiž opravdu je.

V oddělení pro děti, kde jsou regály plné naučné literatury umístěny mezi malbami s africkou zvířenou, stojí také terárium s křiklavě zelenými ještěrkami. Felsumy madagaskarské jsou velmi rychlá zvířata, slouží tedy pouze pro pozorování za bezpečnými skleněnými stěnami.

Oddělení naučné literatury

Oddělení naučné literatury
Oddělení naučné literatury

Aby měly děti možnost si některé zvíře také pohladit, pořídili jsme do druhého terária, umístěného v oddělení beletrie pro děti, agamu vousatou. Ta proti hlazení a chování nemá sebemenší výhrady.

Agamy vousaté v oddělení beletrie
Agamy vousaté v oddělení beletrie

Na chodbě před dětským oddělením stojí na vyřazených knihách pro změnu nervy uklidňující akvárium, kde mírumilovně proplouvá několik desítek různobarevných rybiček.

Knihovní akvárium
Knihovní akvárium

Výše zmíněná zvířata máme v knihovně celoročně. Jinak je to s posledním chovným druhem, kterým se chlubí naše knihovna pouze od jarních měsíců do podzimu. Tím je blanokřídlý hmyz, přesněji řečeno včely medonosné. Pro ně byl vytvořen prosklený „úl“, který je postaven na chodbě před hudebním oddělením. Z úlu vede oknem ven roura, která umožňuje včelkám volně létat a dělat poctivě svou práci. O tom, že se včely opravdu nenudí, se mohou naši uživatelé přesvědčit na vlastní oči právě díky tomuto speciálnímu úlu, před kterým někdy stráví nemálo času. Opravdu je velmi zajímavé, jak včely zpracovávají med, uskladňují v plástech a následně voskovými víčky přikrývají med, sladkou hmotu, kterou si rádi namažeme ráno k snídani na chleba. Jestli nevěříte, tak se přijeďte na Slavoj plný zvířat podívat, rádi vás uvidíme.

Fotografie pocházejí z archivustské knihovny Slavoj.

Komentáře k článku