Kniha do vlaku jede

Projekt Kniha do vlaku vznikl v Mikulově v roce 2014 a měl smělé plány: propojit česká nádraží se čtenáři. Volně přístupné knihovničky mají za cíl ozvláštnit prostory hal a čekáren, nabídnout cestujícím bezplatně knihy, které si mohou vzít na cestu nebo si je nechat doma, ale také možnost do těchto polic umístit knihy ze svých zdrojů, jimž chtějí dát druhou šanci.

Půlroční zkušební doba na mikulovském nádraží jasně ukázala, že je tato myšlenka výborná a obavy z vandalismu jsou liché. Začalo se intenzivně vyjednávat s Českými drahami a postupně se objevily knihovničky na čtyřiceti dalších nádražích. Do dnešního dne jich evidujeme přes sedmdesát a neustále přibývají.

Projekt Kniha do vlaku je specifický a jedinečný v tom, že nečerpá žádné dotace a nemá ani jiné finanční zdroje. Zřizovatel musí pouze uzavřít smlouvu o pronájmu s majitelem prostor v nádražní hale, kterými do ledna roku 2017 byly České dráhy, nyní je to Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Všichni zapojení mají zájem zlepšit kulturu cestování, vizáž hal a čekáren. K tomu mohou velkou měrou přispět právě knihovničky.

Ve spolupráci se SŽDC je vypracována mapa stanic, kde je možné knihovničky najít, kde si mohou cestující knihu vzít nebo odložit. Originální mapka, která jistě potěší nejen čtenáře, ale i milovníky vlaků, nádraží a cestování, bude aktualizována každého půl roku.

Mapa zapojených stanic
Mapa zapojených stanic

Knihovny v BruntáleZastávce u Brna umístily knihovničky do informačních center, která jsou spojená jak s autobusovými, tak vlakovými budovami a projekt nazvaly Kniha na cesty. Tímto názvem byly také označeny knihy v polici, která stála přes léto na mikulovském náměstí vedle volně přístupného klavíru. Zákoutí vytvořené v nevyužitém podloubí budovy bývalé restaurace tak nabízelo nevšední zážitky spojené s literaturou a hudbou.

Letošním osvěžením projektu se stala spolupráce s Audiotékou. Ta podpořila náš projekt nabídkou dvou audioknih, které si cestující mohou poslechnout zdarma v aplikaci. Reagujeme tak na nové trendy ve čtení, proto jsme také projekt nazvali Čtěte ušima aneb (Audio)kniha do vlaku.

Novinkou je spolupráce s Audiotékou
Novinkou je spolupráce s Audiotékou

Díky bezmezné aktivitě pracovníků knihoven, které se o knihovničky starají a pravidelně do nich doplňují knihy, nezůstávají police nikdy prázdné. Díky volně dostupným knihám se čtenáři dokonce vracejí do „kamenných knihoven“. Jedna ze čtenářek nám sdělila: „Dřív jsem četla hodně, pak mě pohltila práce, děti a seriály. Nyní jsem si díky knihám, které si beru na nádraží v Mikulově, zase našla cestu k psaným příběhům a do knihovny a je mi moc dobře na duši.“ Jeden z uživatelů napsal, že knihovna na nádraží je jeden z nejlepších nápadů, se kterým se v poslední době setkal.

Městská knihovna Mikulov byla oceněna jako Knihovna roku 2015 právě za významný počin za projekt Kniha do vlaku. Přáli bychom si, aby byla služba půjčování knih bezplatně, bez průkazu a bez otevírací doby standardní na všech nádražích nejen vlakových, ale i autobusových, a to jak v celé České republice, tak i na Slovensku. Bylo by skvělé, kdyby se nám podařilo propojit čtenáře a cestující minimálně v Evropě. Ale to je další cíl projektu, který jede dál...

Komentáře k článku