S knížkou do života (Bookstart): jak opravdu vstoupit S knížkou do života: metodická příručka pro práci knihoven s rodiči a dětmi v novorozeneckém a kojeneckém věku

Houšková, Zlata a kol. S knížkou do života (Bookstart): jak opravdu vstoupit S knížkou do života: metodická příručka pro práci knihoven s rodiči a dětmi v novorozeneckém a kojeneckém věku. 1. vyd. Praha: Národní knihovna České republiky – Knihovnický institut, 2022. 54 s. ISBN 978-80-7050-770-4. Dostupné též z: https://www.skipcr.cz/dokumenty/s-knizkou-do-zivota-bookstart-jak-opravdu-vstoupit-s-knizkou-do-zivota-mfopetodicka-prirucka, https://ipk.nkp.cz/docs/Bookstart_ELEKTRONICKY_21.11.pdfhttp://www.sknizkoudozivota.cz/wp-content/uploads/2023/01/Metodika_Bookstart_0-18mesicu_vyd2022.pdf

V roce 2018 odstartoval pilotní ročník projektu S knížkou do života, kterým se knihovny v ČR připojily k mezinárodnímu projektu Bookstart. Projekt se stále vyvíjí, zapojených knihoven neustále přibývá a roste také počet vydaných metodických příruček, které poradí „jak na to“. V té první1 jsou velmi přínosné rady pro knihovny – účastníky projektu, druhá2 se zabývá všemi aspekty tvorby programů, třetí3 je věnována čtenářské gramotnosti a práci s dětmi ve věku od tří do šesti let. Téma logopedické prevence je obsaženo ve čtvrté metodice4.

Pátou v řadě je metodická příručka pro práci knihoven S knížkou do života (Bookstart) s podnázvem Jak opravdu vstoupit S knížkou do života.

Publikace obsahuje čtyři kapitoly. Úvodní stať Mgr. Kateřiny Červinkové Houškové provede čtenáře novorozeneckým a kojeneckým obdobím doslova od prvního dětského nádechu až k prvním slovům. Následující kapitola objasňuje základní pravidla projektu, která by měla být závazná pro všechny zúčastněné knihovny. Věnuje se také cílovým skupinám a apeluje na společnou komunikaci rodičů s dětmi. Po příkladech dobré praxe končí publikace ukázkami ze scénářů z knihoven.

Není divu, že příručka propagující projekt S knížkou do života se zabývá pozitivním vlivem čtení dětem už od novorozeneckého věku. Mgr. Červinková Houšková staví vedle určitého stadia vývoje dítěte vždy aktivitu spojenou s hlasem, povídáním nebo čtením a velmi příjemně popisuje, jak nenarušit pouto mezi matkou a dítětem po přestřihnutí pupeční šňůry: blízkost, matčino teplo, její něžný hlas, o chvíli později už společná chvilka s knihou a hlavně společně strávený čas spolu s láskyplným rodinným zázemím. Na tento text plynule navazuje další kapitola zaměřená na obsah prvních setkání v knihovnách, kde by se měly v jednotlivých aktivitách objevit právě výše zmíněné atributy.

Podobně jako předchozí metodické příručky je i tato velmi přehledná a kromě jiného obsahuje také scénáře jednotlivých lekcí z různých knihoven. Právě scénáře lekcí a příklady dobré praxe jsou velmi cenným zdrojem pro knihovníky ze všech typů knihoven, ale především pak z těch menších, které nemají dostatek personálních kapacit k vytváření stále nových pořadů. Každá knihovna může text použít jako vodítko, přehledný návod, jak s rodiči a tak malými dětmi ve skupině pracovat. Scénáře Městské knihovny Sedlčany, Městské knihovny Tišnov a Knihovny Třinec jsou pro všechny knihovníky z dětských oddělení zárukou kvality. Metodické příručky k projektu S knížkou do života včetně této jsou velmi dobrým pomocníkem v práci s cílovými skupinami dětí v raném věku a jejich rodiči. To je důvod, proč by neměly chybět v žádné, tedy ani v té nejmenší veřejné knihovně.

Komentáře k článku