Výstava Nalezeno v knihách v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích

Lidé zakládají do knih rozmanitosti už odpradávna. Bývaly to a možná i jsou bankovky, ukryté třeba na horší časy. Většinou se však jedná o záložky, účtenky, pohledy, fotografie blízkých, citáty, kresby, básně, nákupní seznamy, dopisy Ježíškovi apod. Nakonec jako záložka může posloužit téměř cokoliv, co je po ruce. Svědčí o tom komentář pod fotografiemi výstavy těchto předmětů na Instagramu, ve kterém se píše, že kdesi bylo v knize nalezeno kolečko salámu; jestli šlo o úmysl nebo nehodu při svačince, se ale už nedozvíme.

Když jsem v roce 2019 nastoupila do Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, začala jsem tyto drobnosti a artefakty sbírat a ukládala je (vyjma pochutin) do krabičky. Brzy mi začaly pomáhat kolegyně, a tak se sbírka pěkně rozrůstala a po třech letech jsme se rozhodly uspořádat výstavu.

Ta proběhla od 4. července do 31. srpna 2022 v knihovně Na Sadech.

Plakát k výstavě
Plakát k výstavě

Výstava byla rozdělena do několika cyklů. První obsahoval záložky; jednalo se většinou o vzácnější kusy, například kovové, bambusové, dovezené z ciziny, vlastní výroby a další.

Kresby a záložky
Kresby a záložky

Lásková lodička
Lásková lodička

Do druhého byly umístěny pohlednice, většinou taktéž z ciziny.

Pohlednice
Pohlednice

Ve třetím byly různé vzkazy, citáty, nákupní seznamy, básničky či moudra a samozřejmě výše zmíněný dopis Ježíškovi.

Mix
Mix

Ve čtvrtém byl dán prostor potenciálním výtvarníkům.

Kresby
Kresby

Pro poslední cyklus jsme zvolily formu koláže, kde byla k vidění nevykouřená cigareta, podtácky, žolíkové karty, vylisované listy stromů, obrázky květin, ubrousek a obal od čokolády z dob socializmu, indická rupie.

Víte vy, v jakém městě žijete?
Víte vy, v jakém městě žijete?

Pozor!
Pozor!

(Rodinné fotografie jsme samozřejmě s kolegyněmi nezveřejňovaly.)

Každý, kdo do knihy vloží nějakou maličkost, vetkne do ní kousek z vlastního života, svůj mikropříběh.

Autorkou fotografií je Kateřina Bolechová z Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích; plakát pochází z dílny Petry Mašínové z téže instituce.

Komentáře k článku