Knižní dárek ke stému výročí založení dětské čítárny v Klatovech

Málokdo asi ví, jaká veliká událost se stala před sto lety v Klatovech. Dne 9. března 1921 zde byla slavnostně otevřena samostatná dětská čítárna. Jednalo se o počin na svou dobu dosti výjimečný a pro vývoj klatovského knihovnictví velmi významný. Ze zkušeností se zřizováním a provozem čítárny v Klatovech vycházela další města nejen u nás (Písek, Kutná Hora, Rokycany), ale i v zahraničí.

Vybudování dětské čítárny bylo velkým přáním učitele Josefa Aima. Když v roce 1918 přišel do Klatov na odpočinek, pustil se s velkým odhodláním do realizace svého snu. Jeho snaha a úsilí se vyplatily a sen se stal skutečností. Na slavnostní otevření dětské čítárny přišlo 135 chlapců a 83 děvčat! O jejím významu svědčí také slova státního instruktora, který městské knihovně v Písku radil: „Co se týče četby mládeže, doporučuji k úvaze zřízení zvláštní čítárny a poukazuji na vzorný a v každém ohledu zdařilý pokus v Klatovech.“ Čítárna fungovala samostatně až do roku 1951, kdy došlo k jejímu sloučení s veřejnou knihovnou.

Na úspěšné působení klatovské čítárny svoji činností navázalo a v současnosti pokračuje oddělení pro děti a mládež Městské knihovny Klatovy, kde rovněž vznikla myšlenka vydat ke stému jubileu knihu. Protože jsou děti milovníci pohádek, vyprávění, příběhů, tajemství, zázraků a fantazie, rozhodli jsme se vydat knihu bájí, legend a pověstí nejen z Klatov, ale i z širokého okolí. Ke spolupráci jsme přizvali našeho dlouholetého spolupracovníka a přítele, spisovatele a básníka Ondřeje Fibicha, který texty sesbíral, převyprávěl a zpracoval. Pověsti byly vybírány nejen ze zdrojů knihovny, ale i z muzea, a velkou částí přispěl i přímo pan Fibich ze svých sbírek. A jaká by to byla kniha pro děti, kdyby v ní chyběly ilustrace? Obrátili jsme se tedy na veřejnost s nabídkou, že se kdokoliv může podílet na výtvarném doprovodu knihy. Akce nesla název Perem a tuší. Zájemci dostali k dispozici dvacet pověstí, ke kterým mohli vytvořit ilustrace právě perem, tuší, tužkou. Nakonec tematické ilustraci věnovali svůj čas převážně děti z klatovské Základní umělecké školy Josefa Kličky. Ilustrace byly použity nejen do knihy, ale vznikla i skvělá výstava.

Dítě a vlk (Justýna Matějková, 11 let)
Dítě a vlk (Justýna Matějková, 11 let)

Kuchařské škádlení (Justýna Matějková, 11 let)
Kuchařské škádlení (Justýna Matějková, 11 let)

Mochtín nejsou Kydliny (Adam Tuček, 11 let)
Mochtín nejsou Kydliny (Adam Tuček, 11 let)

O názvu Klatov (Adam Tuček, 11 let)
O názvu Klatov (Adam Tuček, 11 let)

Panna Marie Klatovská (Anna Trnková, 10 let)
Panna Marie Klatovská (Anna Trnková, 10 let)

Strážný pařezem (Simona Baselidesová, 19 let)
Strážný pařezem (Simona Baselidesová, 19 let)

Kniha měla slavnostně přijít na svět za doprovodu hudebně-dramatického představení připraveného žáky Masarykovy základní školy Klatovy pod vedením paní učitelky Steinerové. Protože nám kvůli pandemickým omezením nebylo přáno setkat se naživo v prostorách jezuitského refektáře, představili jsme knihu pověstí alespoň online formou.

Plakát k akci
Plakát k akci

Ke zhlédnutí je na YouTube kanálu Refektáře jezuitské koleje Klatovy:

Ondřej Fibich při natáčení křtu
Ondřej Fibich při natáčení křtu

Vydání publikace Klatovské báje, legendy a pověsti dle starých záznamů finančně podpořilo město Klatovy a Plzeňský kraj. Kniha je k dostání v Městské knihovně Klatovy, v informačním centru a v regionálních knihkupectvích. Všem zájemcům ji rádi zašleme poštou.

Obrazový doprovod pochází z archivu Městské knihovny Klatovy.

Komentáře k článku