Třinecký metr pomáhá dětem vyrůst v čtenáře

V roce 2019 vznikl v Třinci papírový nástěnný čtenářský metr, na jehož tvorbě se podíleli členové Místního akčního plánu II v obci s rozšířenou působností (ORP) Třinec. Tým, působící ve skupině zaměřující se na čtenářství, tvoří pedagogové, odborníci na vzdělávání a také my, knihovníci. Papírový čtenářský metr měl především podpořit čtení doma a v rodinách a pomoci s výběrem knih, které jsou prověřené a kvalitní. Od září 2020 pomáhá nejen papírový metr, ale také mobilní aplikace.

Čím více rosteš, tím více toho přečteš a naopak

Od začátku bylo jasné, že nástěnný metr bude mít jeden velký a zásadní nedostatek – omezený počet doporučených knih. Díky spolupráci s grafickou dílnou Uutěrky a šikovnosti ilustrátorů se jich na metr dostalo 80. Jenže ročně v České republice vycházejí tisicovky titulů pro děti a mládež. Udělat výběr jen z aktuální knižní produkce je proto téměř nadlidský úkol. Proto je od začátku tvorby Čtenářského metru obrovským přínosem to, že se na něm podílí široký tým a díky spolupráci s pedagogy do celého procesu také vstupují děti, jež navštěvují čtenářské dílny.

Čtenářský metr, který hned po vydání a slavnostním křtu putoval do dětských pokojíků, domácností, škol a knihoven z různých koutů České republiky, funguje na jednoduchém principu: čím více děti rostou, tím čtenářsky náročnější knihy jim metr doporučuje.

Od papíru k jedničkám a nulám

Při hledání cesty, jak Čtenářský metr vylepšit a rozšířit, bylo hlavním cílem a motivací, aby doporučených knih bylo více, a také jsme se snažili o celkově větší škálovatelnost. Zřejmě proto padl návrh pokusit se převést Čtenářský metr do digitální verze. Jako první se nabízel web, jehož hlavním obsahem by byl seznam doporučených knih. Mezi návrhy však byla i aplikace, a přestože je to varianta ve všech ohledech náročnější, volba padla právě na ni.

Ke spolupráci jsme přizvali agentury DevxBlackfish, které se zaměřují na tvorbu a design digitálních aplikací a během roku 2020 začaly vznikat první návrhy a řešení. Verze pro Android spatřila světlo světa (a displeje mobilních telefonů) v září 2020 a prvními testujícími byli rodiče a děti z okruhu knihovny.

Aplikace funguje na stejném principu jako papírová verze, ale díky mobilnímu rozhraní je mnohem interaktivnější a umožňuje nabízet a doporučit mnohem větší množství knih. Na konci roku 2020 už metr nabízel téměř 400 titulů od malých a velkých nakladatelů a na dalším rozšíření pracujeme v podstatě neustále.

Výhodou aplikace je doporučování knih podle relevance. V praxi to znamená, že uživatel si u svého profilu vybere pohlaví, věk a oblíbené žánry a Čtenářský metr mu následně doporučí knížky na míru. A protože děti si těžko přiloží metr ke stěně a změří si svou aktuální výšku, v aplikaci ji zastupuje virtuální postavička, která vyroste spolu s každou přečtenou knihou vždy o jeden čtemetr. V současnosti se intenzivně pracuje na publikaci aplikace pro iOS (mobily od značky Apple), režimu pro rodiče (více profilů), napojení na databázi knih na Knihovny.cz (čtenář si díky tomu najde, ve které knihovně se knížka právě nachází) nebo vkládání komentářů k jednotlivým knihám.

Čtenářský metr by nikdy nevznikl nebýt skvělého týmu

Při ohlédnutí se zpět a pravděpodobně i při čtení těchto řádků to zní velmi jednoduše – stačí mít nápad a ten pak realizovat. Ale celý ten proces byl nejen náročný, ale pro nás knihovníky ve spoustě věcech nový. Už jste někdy zkoušeli na pracovní schůzce najít společnou řeč s umělci, IT vývojáři, učiteli a knihovníky?

Tím se dostáváme k tomu nejcennějšímu, co jsme získali (kromě Čtenářského metru samozřejmě) – jde o partnerství a spolupráci. Sami bychom nikdy podobnou aplikaci vytvořit nedokázali, stěží bychom si ji vysnili a neměli bychom možnost spolupracovat s tak skvělým týmem, který se v Třinci podařilo vytvořit. Naprosto zásadní podíl na tom pak mělo Statutární město Třinec, které Místní akční plán (MAP) II v ORP Třinec (reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008963) realizuje a především financuje (díky podpoře Evropské unie).

Čtenářský metr v digitální podobě (zdroj: https://www.trinecko.cz/v-trinci-vznikla-jedinecna-ctenarska-aplikace/d-47658, získáno 10. 1. 2021)
Čtenářský metr v digitální podobě (zdroj: web Třinecko.cz, získáno 10. 1. 2021)

Aplikace Čtenářský metr je dostupná v Google Play nebo na webu www.ctenarskymetr.cz.

Komentáře k článku