Pražským knihovníkem roku 2020 se stal dr. Zdeněk Matušík

Autor: 

Číslo: 

Rubrika: 

Klíčová slova: 

Region: 

Dne 9. prosince 2020 bylo na online předvánočním setkání pražské organizace SKIP slavnostně uděleno ocenění Pražský knihovník / Pražská knihovnice 2020. Cenu získal dr. Zdeněk Matušík, dlouholetý pracovník Národní knihovny ČR, který v roce 2020 oslavil sedmdesáté narozeniny.

Předání ceny si je možné připomenout i prostřednictvím videozáznamu:

Dr. Zdeněk Matušík se narodil 23. srpna 1950 v Kroměříži. Vystudoval střední všeobecně vzdělávací školu, poté studoval v Praze Vysokou školu politickou. Před listopadem 1989 pracoval v redakci časopisu Nová mysl, kde měl na starosti rešerše a excerpci novinek ze světového tisku.

V roce 1990 nastoupil do Národní knihovny, kde pracoval v oddělení studoven v tzv. Depozitní knihovně UNESCO, OSN a FAO, která je součástí Národní knihovny. V roce 1993 se stal vedoucím Oddělení studoven a zástupcem ředitele Odboru služeb. V letech 1993 až 1994 absolvoval rekvalifikační kurz. Kurz s ním absolvovala např. Marie Balíková nebo Eva Bartůňková.

Zdeněk Matušík je uznávaným odborníkem na problematiku autorského práva v prostředí knihoven. Podílí se na vzniku normativních dokumentů pro oblast služeb knihoven a zabývá se právními a dalšími aspekty poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Je aktivní ve spolkovém životě, kde se soustředil na oblast mezinárodních vztahů. Byl dlouholetým předsedou zahraniční sekce SKIP. Mluví plynně anglicky, německy a rusky.

Ve volném čase rád navštěvuje koncerty vážné hudby nebo divadelní představení.

Je ženatý, má tři syny a je několikanásobný dědeček.

Návrh na ocenění podal pražský výbor SKIP.

Dr. Zdeněk Matušík s oceněním (keramickou odrátovanou knihou z dílny RNDr. Aleny Volkové Balvínové, předsedkyně Klubu tvořivých knihovníků SKIP)
Dr. Zdeněk Matušík s oceněním (keramickou odrátovanou knihou z dílny RNDr. Aleny Volkové Balvínové, předsedkyně Klubu tvořivých knihovníků SKIP)

Gratulujeme!

Fotografii pořídil Roman Giebisch z Národní knihovny ČR.

Komentáře k článku