Vymazlený konec roku 2019 v pražském klášteře sv. Anežky České

Dne 6. prosince 2019 středočeský SKIP uspořádal tradiční akci nazvanou Vymazlený konec roku. Sešli jsme se za mrazivého pátečního rána před hlavním vchodem kláštera sv. Anežky České v Praze. Klášter je jako kulturní památka spravován státem, potažmo Národní galerií v Praze. Mně se povedlo lehce zakufrovat na Josefově, v místě bývalého židovského ghetta, ale o to víc jsem si užila tajemna a romantiky nedalekých Stínadel. Trošku podvědomě jsem na zdech očekávala tajemné vzkazy Vontů…

Před vstupem
Před vstupem

Přivítala nás jako už několik zim zpět naše oblíbená paní průvodkyně Dana Kratochvílová, která si na více než dvě hodiny vzala slovo a dokázala nám přiblížit dobu i život Anežky, dcery Přemysla Otakara I.

Klášterní ambit byl příjemně temperován, a tak jsme prohlídku mohli absolvovat bez zimních kabátů a bund. Výklad prokládaný úryvky z knihy Středověké legendy o českých světcích si s námi poslechli i procházející návštěvníci, místní průvodci a hlídači.

V křížové chodbě
V křížové chodbě

Jako knihovnice dětského oddělení jsem neodolala virtuálním pomůckám, které nabádaly návštěvníka k soutěžení a smyslovému poznávání. V každé místnosti totiž stály kovové stojany s různými šuplíky, hejblátky a přímo volaly po tom, abych si mohla hrát.

Prošli jsme kuchyni, refektář, dozvěděli jsme se (i díky názornému modelu) informace o stavební historii areálu a prohlédli si kostel sv. Salvátora, který se měl stát přemyslovským pohřebištěm.

U modelu areálu
U modelu areálu

Naše průvodkyně Dana Kratochvílová při výkladu
Naše průvodkyně Dana Kratochvílová při výkladu

V době prohlídky tam probíhala instalace vánoční firemní oslavy, tak jen doufám, že to Anežku coby zarytého asketu příliš nepohoršilo.

Součástí prohlídky nebyla zahrada; tu jsme si pod studenými zimními paprsky prohlédli individuálně. Zahradu zdobily moderní skulptury od známých sochařů, ale přiznám se, že bych radši něco od Berniniho, Michelangela nebo Brauna. Ale i to mluví o odkazu Anežky, minimalismus a prostota výrazu s akcentem na duchovno.

V zahradě

V zahradě
V zahradě

Za sebe doufám, že tato obohacující předvánoční tradice prohlídek pamětihodností bude pokračovat dál, Praha je úžasný rezervoár pamětihodností.

Středočeský SKIP vás zve!

Autorkou fotografií je Regina Svobodová z Městské knihovny Mělník. Další fotografie z akce jsou k dispozici na Rajčeti.

Komentáře k článku