Den pro dětskou knihu 2019 v Městské knihovně Valtice aneb Běžný den v knihovně

Jaký byl v roce 2019 Den pro dětskou knihuMěstské knihovně Valtice? Zapojili jsme se již po několikáté do soutěže s nakladatelstvím Crew. Děti se tentokrát měly vyfotit v převleku superhrdiny v knihovně. Byla jsem domluvená s žáky druhého stupně Míšou a Kamilem, že se soutěže zúčastní, ale musím jim pomoci doladit kostým. Míša (patřící mezi nejšikovnější lidi, které znám) přinesla si svůj vlastnoručně vyrobený kostým Furryho – plyšovou lišku, kterou jsme doladili do historické verze československého legionáře na Rusi. Kamilovi půjčila Míša svou ušanku, kterou si pořídila v Bulharsku, a tak vytvořil její pomyslný protipól. Taktak jsem je stihla vyfotit, než vtrhla do knihovny vlna dětí, jako je tomu každé odpoledne. A začalo typické „paní knihovnice, paní knihovnice“ a „co můžeme udělat za kokino“.

Legionářská liška (komiksová soutěž)
Legionářská liška (komiksová soutěž)

Kapitán Sajúz (komiksová soutěž)
Kapitán Sajúz (komiksová soutěž)

V listopadu jsme měli akci Čteme paní knihovnici do ouška. Každý den se mi tu štosovala fronta dohadujících se dětí, kdo přečte paní knihovnici dřív kousek z knížky. Překvapilo mě, kolik z nich je ochotných přečíst třeba i tři stránky z knížky nahlas, dokonce i tací, kterým to čtení moc nejde. Takže naděje stále existuje, i když děti do knihovny spíš chodí, aby se tu setkaly s kamarády, mrkly na internet nebo si se mnou popovídaly.

Někdy, jako právě tento den (když se Ríša zvědavě díval na fotky v mém foťáku), přijdou na to, že je ještě jedna knihovna, ve které pracuji – Místní lidová knihovna Sedlec. Ta je jiná, menší a momentálně i hezčí, protože prošla rekonstrukcí. A pak přijde příval otázek: „Jak to? A máte sedlecké děti radši? A co tam děláte? A chodí tam děti pro knížky nebo si s vámi povykládat?“ Ještě štěstí, že jsem jim stihla včas uzmout fotoaparát, jinak by se doklikaly k fotkám z 22. listopadu 2019, kdy jsme v sedlecké knihovně pořádali Noc s ruskou pohádkou, které se účastnili dva vojenští rekonstruktoři v uniformách kozáků a připravili dětem k večeři pravý šašlík. To by totiž nastal mnohem horší příval otázek…

Kozáci v sedlecké knihovně
Kozáci v sedlecké knihovně

Autorkou fotografií je Kristýna Sedláčková Weiserová z Městské knihovny Valtice a Místní lidové knihovny Sedlec.

Komentáře k článku