Nejlepší knihovnou světa je helsinská městská knihovna Oodi

Na světovém kongresu IFLA, který se v roce 2019 uskutečnil v Aténách, vyhlásila hodnotitelská komise jako nejlepší knihovnu na světě helsinskou městskou knihovnu Oodi. Ta byla otevřena v prosinci 2018 a celkové náklady na její výstavbu dosáhly 95 milionů eur. Disponuje velkorysou plochou 17 250 m2.Otevřeno má od pondělí do pátku vždy od 8 do 22 hodin, v sobotu a v neděli pak od 10 do 20 hodin. Celkem má 37 poboček.

Exteriér knihovny (foto: Kuvio, zdroj: web knihovny Oodi)
Exteriér knihovny (foto: Kuvio, zdroj: web knihovny Oodi)

Čerstvě dokončená knihovna, jejíž název v překladu znamená óda, je ozdobou města, finského i světového veřejného knihovnictví. Fascinující design budovy umístěné naproti budově parlamentu ve středu města doplňuje náměstíčko, kde sousedí dalšími moderními budovami, například s Helsinským centrem hudby či s Muzeem moderního umění. Knihovna nabízí otevřený prostor pro každého, místo příběhů, vzdělávání, práce i relaxace.

Exteriér knihovny (foto: Kuvio, zdroj: web knihovny Oodi)
Interiér knihovny (foto: Kuvio, zdroj: web knihovny Oodi)

Mimo knihovnické a informační služby na vysoké úrovni se pouští i do experimentů. Patří mezi ně (v prvním patře umístěná) nahrávací a fotografická studia, místnosti pro zkoušky kapel, kuchyň, šicí dílnička s nejmodernějšími počítačově řízenými stroji, praktické dílny s laserovými řezačkami, dílny s 3D tiskárnami či stroji na potisk různých materiálů (heat press). Je zde také spousta malých, středních a větších studoven či obrovské schodiště jako pracovní prostor pro kohokoliv.

V přízemí se nachází kino, multifunkční sál, místnost pro práci s malými dětmi, bistro, automaty na vracení a půjčování knih.

Knihovnickým patrem s oddělením pro dospělé i pro děti s úžasným výhledem a spoustou sedacích či lehacích míst rozdělených do sedmi sekcí a balkonem je patro druhé. Práci knihovníků usnadňují tři malí zařazovací robůtci (ti jsou mimochodem pojmenováni po dětských knižních hrdinech).

Celkově je ve Finsku (v němž žije 5,5 milionu obyvatel a které je rozděleno do 295 obcí) 719 knihoven a 134 mobilních knihoven. 72 % obyvatel má vyšší než základní vzdělání. Průkazku do knihovny vlastní 1,9 milionu obyvatel, knihovny jsou zdarma a ročně je navštíví 50 milionů lidí.

Atmosféru helsinské knihovny přibližuje i video:

Komentáře k článku