Přednáška Jovanky Šotolové o současné francouzské literatuře na českém knižním trhu

Téměř třicet členů Frankofonního klubu SKIP a dalších zájemců se 15. listopadu 2018 sešlo na přednášce, kterou pro klub zorganizovala jeho členka Zuzana Hájková. Přivedlo je tam zajímavé téma Současná francouzská literatura na českém knižním trhu. Přednášku si pro klub připravila osoba nejpovolanější, PhDr. Jovanka Šotolová, Ph.D., překladatelka z francouzštiny a pedagožka na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Posluchači získali nejen zajímavé tipy na četbu z francouzské a frankofonní literatury, ale i informace o Francouzské akademii, o literárních cenách, které uděluje, o manifestu frankofonních spisovatelů.

Jovanka Šotolová (foto: Věra Škraňková)
Jovanka Šotolová (foto: Věra Škraňková)

Druhá část přednášky byla věnována serveru iLiteratura.cz, jehož je Jovanka Šotolová šéfredaktorkou. Redakce funguje od roku 2002. Archiv recenzí na knihy obsahuje na 13 000 článků v jazykových sekcích i v žánrovém rozdělení. Ročně přibude 850 článků, které uvádějí i hodnocení knihy v procentech. Hodnotit mohou i čtenáři. V diskuzi účastníci uvažovali o propojení iLiteratury s knihovními katalogy nebo se serverem Obálky knih.

Nakonec mi dovolte osobní poznámku. Po dni příjemně stráveném s francouzskou literaturou a kolegy naladěnými na stejné vlně jsem navštívila výstavu Bonjour, monsieur Gauguin. Koná se v paláci Kinských na Staroměstském náměstí od 16. listopadu 2018 do 17. března 2019. Jsou vystaveny obrazy českých malířů, které vznikly při jejich pobytu či návštěvě Bretaně. A tak jsem si zavzpomínala i na zájezdy, které jsme organizovali s Frankofonním klubem SKIP.

Za přednášku patří Jovance Šotolové velký dík a výstavu vřele doporučuji.

Komentáře k článku