Projekt S knížkou do života (Bookstart) v knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři

Chotěbořská knihovna se ráda a s chutí zapojila do nově vyhlášeného projektu S knížkou do života (Bookstart). Pro předškolní děti a mladší školáky už akce pořádáme (čtení, vyrábění, spaní v knihovně, plánujeme Deskohraní), ale tento projekt byl spouštěčem pro naše nové Pohádkohraní se skřítkem Knihovníčkem. Skřítek Knihovníček je naším maskotem – pasuje prvňáčky na čtenáře. Teď provází děti jako maňásek pohádkou.

Pohádkohraní
Pohádkohraní

Jak Ferda hledal barvičky
Jak Ferda hledal barvičky

Jak žirafa ztratila flíčky
Jak žirafa ztratila flíčky

Pohádkohraní probíhá první čtvrtek v měsíci dopoledne a je určen pro děti, kterým je okolo dvou let. Občas si přivedou i starší sourozence, školkáčky. Pro děti připravuji kratší verzi pohádky s obrázky a děti pomáhají s výběrem správných obrázků. Tvořím kulisy s maňásky – naposledy tři prasátka s vlkem.

O třech prasátkách
O třech prasátkách

O Koblížkovi
O Koblížkovi

Máme také připravené drobné vyrábění, a tak děti mají na lednici žirafku nebo Koblížka, do košíčku si naloupaly perníčky od Ježibaby a naposledy si odnesly celou pohádku s třemi prasátky, vlkem i domečky. Těší nás, že využívají látkové tašky, které dostaly v dárkovém balení.

Vyrábění žiraf
Vyrábění žiraf

Loupání perníčků
Loupání perníčků

Maminky také zapojíme
Maminky také zapojíme

Letos se nám podařilo zvětšit prostor dětského oddělení o herničku, která vznikla probouráním se do malého skládku. Pro děti tak vznikl prostor, kde si mohou prohlížet knížky, hrát si nebo si zalézt do „brlohu“. Při pěkném počasí můžeme využít i venkovní čítárnu, pohoupat se na houpačce, zahrát si kroket nebo malovat na tabuli. Chceme, aby knihovna byla příjemným místem i pro maminky, místem, kde se seznámí s novými lidmi, popovídají si nebo se podělí o rady a nápady.

Venkovní čítárna
Venkovní čítárna

Máme velkou radost, že se mrňatům i jejich maminkám mezi knížkami líbí a že si i při velké nabídce aktivit pro děti v Chotěboři udělají čas i na knihovnu.

Fotografie pocházejí z archivu Knihovny Ignáta Herrmanna a Informačního centra Chotěboř.

Komentáře k článku