Nejlepším neprofesionálním knihovníkem Olomouckého kraje je Veronika Vališová z Černotína

Druhý ročník ocenění Nejlepší neprofesionální knihovník Olomouckého kraje se od toho úvodního v mnohém odlišoval. Zatímco ten první byl spojen se Setkáním knihovníků Olomouckého kraje v přednáškovém sále naší knihovny, druhý se dostal až do konferenčního sálu krajského úřadu. Ocenění z rukou náměstka pro kulturu Mgr. Františka Jury tentokrát převzali knihovníci, kteří se umístili na prvních třech příčkách, a nutno říci, že všichni si jej skutečně zasloužili.

Možnost zaslat nominaci tentokrát uveřejnil na svých webových stránkách i Olomoucký kraj, který se do organizace ocenění aktivně zapojil. Díky jeho podpoře získal titul Nejlepší neprofesionální knihovník na prestiži a vedle prvního místa mohl ocenit i stříbrnou a bronzovou příčku. Dorazilo také více nominací, z nichž hned několik bylo přímo od čtenářů dotčených knihoven. Nominováno bylo devět knihovníků z celého kraje.

Pomyslné bronzové ocenění si domů odnesl mladý, avšak velmi schopný knihovník Tomáš Pavelka ze Zámecké knihovny Mořice. Student Právnické fakulty Masarykovy univerzity pozvedl malou knihovnu v obci s necelými pěti sty obyvateli na místo, kde se nejen půjčují knihy, ale setkávají se zde různé zájmové skupiny, promítá se videokronika obce, pořádají výstavy atd. Knihovnu vede od dubna 2014 a už v roce 2015 získal v rámci krajského kola soutěže Vesnice roku Diplom za moderní knihovnické a informační služby. Nominován na ocenění Vědecké knihovny v Olomouci byl už v loňském roce, letos konečně úspěšně. To je mimo jiné důkazem, že „usnout na vavřínech“ se prozatím nechystá. Přes studijní povinnosti, ke kterým se v letošním roce přidaly ještě povinnosti zastupitelské, nadále plní standard osmi hodin pro vzdělávání neprofesionálních knihovníků, a dokonce jej dalece převyšuje.

Druhé místo připadlo sympatické knihovnici ze Starého Města pod Sněžníkem Lence Stojkové. Komisi nadchla především její práce s dětmi, které paní knihovnice věnuje velké množství času. Děti tu tráví svůj volný čas, pracují na domácích úkolech nebo si prostě jen povídají. Sama paní knihovnice zmiňuje, že není pravda, že děti nechtějí číst. Práce s dětmi ji naplňuje a motivuje k dalším činnostem. Oblíbenost staroměstské knihovny mezi uživateli do 15 let potvrzují i čísla – rovných 44 % čtenářů jsou děti. To je na knihovnu této velikosti nadstandardní. Její nadšení a lidský přístup oceňují i maminky na mateřské dovolené a starší čtenáři. Pro ně paní knihovnice pořádá besedy se spisovateli a další akce. Funkci komunitního centra tak knihovna naplňuje beze zbytku.

Vítězkou se stala Veronika Vališová z Místní knihovny Černotín. Studentka němčiny a výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci probudila zdejší knihovnu z letargie. Její neuvěřitelná kreativita se projevila i na vzhledu knihovny. Sama si ji vymalovala, zrenovovala nábytek a strop ozdobila tisícem malých jestřábů poskládaných z papíru. Spolu s rodinou, která ji v jejím snažení neúnavně podporuje, vytvořila vlastní knihovní regál ve tvaru ježka. Celý prostor tak má podobu lesa. Bohatá je i činnost knihovny, která může využívat přilehlou zahradu za obecním úřadem. Různých aktivit a turnajů ve společenských hrách se tu účastní nejen děti, ale i dospělí. Společně v obci vybudovali knihobudku a stromy ozdobili hmyzími hotely. Za čtenáři, kterým už zdraví neslouží tak jako dříve, mladá knihovnice vyráží na kole, které je označeno praporkem s nápisem Místní knihovna Černotín. Ač má Černotín u Hranic jen necelou pětistovku obyvatel, návštěvníci akcí paní knihovnice přesahují dvojnásobek populace a knihovna je skutečně místem, kde to žije.

Zleva: Lenka Stojková, František Jura, Tomáš Pavelka a Veronika Vališová
Zleva: Lenka Stojková, František Jura, Tomáš Pavelka a Veronika Vališová

Zleva: vítězové Veronika Vališová, Tomáš Pavelka, Lenka Stojková s nominovanými kolegyněmi Marií Hanákovou z knihovny v Majetíně a Věrou Špačkovou z Místní knihovny ve Zvoli
Zleva: vítězové Veronika Vališová, Tomáš Pavelka, Lenka Stojková s nominovanými kolegyněmi Marií Hanákovou z knihovny v Majetíně a Věrou Špačkovou z Místní knihovny ve Zvoli

Na závěr bychom rádi zmínili, že letošní rok je pro knihovny Olomouckého kraje velmi úspěšný. Veronika Vališová si v pražském Klementinu 9. října 2018 převzala zvláštní ocenění v rámci soutěže Knihovna roku. Pozadu nezůstal ani Tomáš Pavelka, který získal 1. místo v soutěži Knihovna JINAK. Oběma přejeme do další práce hodně inspirace, nezbytnou motivaci a podporu jejich zřizovatelů. Jak Mořice, tak Černotín totiž mohou být na své knihovníky právem hrdí.

Fotografie pocházejí z archivu Vědecké knihovny v Olomouci.

Komentáře k článku