Projekt Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka v Knihovně města Ostravy – pobočce Krásné Pole

Ve středu 20. června 2018 proběhlo vyvrcholení celoročního projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Tato akce, podporující čtenářství u malých dětí, oslavila v Knihovně města Ostravy – pobočce Krásné Pole již druhý rok své existence. Krásné Pole je obec s 2 680 obyvateli. Do základní školy chodí přibližně 300 žáků, z tohoto počtu místní knihovnu navštěvuje 150 čtenářů do 15 let.

Projekt spočívá v každoměsíční návštěvě knihovny dětmi ze dvou prvních tříd ZŠ v Krásném Poli a jejich zapojením do knihovnických lekcí, besed a tzv. knihodivadélek. Díky tomuto zapojení si děti hravou formou osvojují čtenářské návyky a učí se, jak se správně chovat v knihovně a jak zjistit, která kniha je pro ně ta vhodná.

Žáci prvních tříd ZŠ Krásné Pole plní úkoly při besedě Už se nebojím tmy
Žáci prvních tříd ZŠ Krásné Pole plní úkoly při besedě Už se nebojím tmy

Divadlo O tom, jak šestku bolelo bříško
Divadlo O tom, jak šestku bolelo bříško

V letošním roce děti dostaly jako odměnu za své celoroční úsilí knihu Bráchova bota od autorky Radomíry Kielbergerové. Tato kniha je jedinečná, jelikož vyšla speciálně pro tuto událost. Děti tak dostaly něco, co nikdo jiný nedostane. Právě proto bylo toto vyvrcholení jejich celoročního snažení tak slavnostní událostí.

Děti a jejich Knížka pro prvňáčka
Děti a jejich Knížka pro prvňáčka

Po příchodu do knihovny byly děti rozděleny do dvojic, ve kterých společně soutěžily na několika různých stanovištích. Tato stanoviště prověřila jak fyzickou zdatnost dětí, tak jejich čtenářskou gramotnost. Nejdůležitějším stanovištěm bylo to poslední, na kterém se děti musely popasovat s těžkým úkolem – vyluštěním samotného názvu knihy a jmen hlavních postav. Všichni naši prvňáčci byli úspěšní a prokázali, že abecedu s přehledem zvládají. Aby přes prázdniny nezlenivěli, naše dohoda s nimi je taková, že přes léto knihu přečtou a my na ni v novém školním roce zase navážeme. Společně si řekneme, jak se dětem příběh líbil, případně vytvoříme výstavu z jejich obrázků k této knize.

Abecedu máme v malíčku
Abecedu máme v malíčku

Tento projekt se nám knihovnicím, učitelům a především dětem velice líbí a již se těšíme na další rok s novými prvňáčky, zážitky a titulem.

Fotografie pocházejí z archivu Knihovny města Ostravy, pobočky Krásné Pole.

Komentáře k článku