Noc s Andersenem 2018 v letohradské knihovně

Letos jsme s Andersenemletohradské knihovně nocovali pojedenácté. Tématem letošní noci byly Foglarovy Rychlé šípy.

Úderem sedmnácté hodiny se v knihovně sešlo z původně 25 přihlášených pouze 18 dětí (chřipka dorazila i do podhůří). Po úvodním povídání o Jaroslavu Foglarovi, jeho knihách a časopisu Rychlé šípy se postupně tři skupinky dětí s doprovodem vydaly na dvoukilometrovou cestu Za záhadou hlavolamu. Cesta byla značená a děti na ní plnily úkoly: hledaly jména členů Rychlých šípů, vlastnosti správných kluků, podle obrázků různé druhy „bobříků“ a pomocí morseovky luštily název časopisu TAM-TAM. Posledním úkolem dětí bylo vyluštit šifru a najít Tleskače s hlavolamem.

Cílem cesty byla klubovna skautů místní části Kunčice. Skautům moc děkujeme za ochotu, s kterou nám klubovnu půjčili. A když už jsme byly na návštěvě u skautů, vyzkoušeli jsme něco z toho, co by měl správný skaut umět. Bylo třeba naštípat dříví, rozdělat a udržovat oheň a postarat se o jídlo. Vařil se čaj z malinových a jahodových listů a bramborový guláš. Zpočátku jsme měli strach, jak se s tím děti poperou, ale zvládly to na jedničku: oloupaly a nakrájely cibuli, brambory i salám a na ohni nic nepřipálily.

Příprava guláše
Příprava guláše

Zatímco se guláš vařil, zazpívali jsme si trampské písně, naučili se vázat uzly a zahráli si různé vědomostní a zábavné soutěže. Pak už bylo uvařeno. Každý vyfasoval ešus, lžíci a porci vlastnoručně připraveného guláše. A skromnost stranou, opravdu se nám povedl a byl vynikající! Po jídle jsme už museli pospíchat. Umyli jsme ešusy a lžíce, uklidili po sobě klubovnu a vyrazili jsme zpět do knihovny.

Vlastnoručně připravený guláš chutnal všem
Vlastnoručně připravený guláš chutnal všem

Po příchodu si děti vyčistily zuby, převlékly se do pyžam a většina z nich byla tak unavená, že se těšila do spacáků. Naše pohádková babička – paní Hlaváčková – už byla nachystaná a neúnavně dětem četla pohádky na dobrou noc. Okolo půlnoci se do říše snů odebrali i ti nejstarší nocležníci.

Děti připravené na spaní
Děti připravené na spaní

A teď už jenom pohádka na dobrou noc
A teď už jenom pohádka na dobrou noc

Ráno přišlo brzy. Po snídani a rozdání andersenovských pohlednic a malých dárků byla ještě chvíle na knihy, časopisy a hry. Okolo osmé hodiny už si své ratolesti přicházeli vyzvednout první rodiče.

Další Noc s Andersenem skončila. Vše dobře dopadlo a děti si užily noc plnou nových zážitků.

Fotografie pocházejí z archivu Kulturního centra Letohrad – knihovny.

Komentáře k článku