Městská knihovna v Praze otevřela koutek pro booktubery

Městské knihovně v Praze je dostupný nový booktuberský koutek pro každého youtubera, který doma nemá dostatek prostoru nebo vybavení. Kromě kamery vám zde půjčí všechno, co byste ke správným videím o knihách mohli potřebovat – regály s knihami, hrnečky na čaj, křesílka i polštáře, ale hlavně světla, mikrofon, zelené klíčovací plátno a stativy. Stačí mít platný čtenářský průkaz!

Slavnostní otevření

Booktuberský koutek byl slavnostně otevřen 27. března 2018, tedy na konci letošního Března – měsíce čtenářů. Jeho kmotry se stali knihovnou odchovaní booktubeři Vojtěch Hamerský, který vystupuje pod přezdívkou EclecticGuy a se svým youtubovým kanálem EclecticReader patří mezi nejsledovanější české booktubery, a Tomáš Pipota, knihovník z Dobříše, publikující na sociálních sítích pod přezdívkou RozseK. Bouchnutí šampaňského předcházela beseda s Alžbětou Trojanovou, populární recenzentkou počítačových her, a spisovatelem Pavlem Barešem, autorem bestselleru Projekt Kronos. Opravdovým křtem bylo natočení prvních videí s přítomnými booktubery – s Michaelou Faktorovou, Vojtěchem Hamerským a Tomášem Pipotou.

Křest koutku v plném proudu
Křest koutku v plném proudu

Tomáš Pipota a Michaela Faktorová

Tomáš Pipota a Michaela Faktorová
Tomáš Pipota a Michaela Faktorová

Tomáš Pipota a Alžběta Trojanová

Tomáš Pipota a Alžběta Trojanová
Tomáš Pipota a Alžběta Trojanová

Tomáš Pipota a Vojtěch Hamerský

Tomáš Pipota a Vojtěch Hamerský
Tomáš Pipota a Vojtěch Hamerský

Fenomén zvaný BookTube

Setkáváte se s pojmem BookTube poprvé? Zajímá vás, co znamená? Žádná oficiální definice neexistuje, nicméně pojem BookTube jako takový stal natolik uznávaným, že si vydobyl své místo v anglické Wikipedii. Z ní se můžeme dozvědět, že se jedná o skupinu tvůrců obsahu, jejichž videa se dotýkají knih. Slovní spojení BookTube vzniká spojením dvou slov – Books (knihy) a YouTube. Kromě obsahu zaměřeného na hráče počítačových her, cestovatele, fanoušky módy či líčení už nějakou dobu najdeme i videa pro zapálené knihomoly.

Podle booktubera Vojtěcha Hamerského je „booktubing je ideálním spojením knih a obrazu. Ano, knihy jsou primárně textová záležitost, ale tím, že se i normálně setkám s člověkem, který mi o nějaké knize přesvědčivě řekne, že si ji musím přečíst, donutí mě to se po knize podívat víc, než když bych si to pouze přečetl“.

Jak služba funguje

Jak již bylo řečeno, koutek pro booktubery může využít každý, kdo má platný čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze. Koutek najdete v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v oddělení pro děti a mládež. Knihovník vám půjčí klíč od skříně s vybavením, ve které najdete světla, mikrofon, zelené klíčovací plátno, stativy, prodlužovací kabel, ale i dekorativní hrnečky ve stylu vintage. Prostor je vybaven křesílky, knihami, stolečkem atd. Vše lze podle potřeby posunout a přeskládat. Momentálně není třeba rezervovat si místo předem, stačí přijít a můžete točit. Takže pokud milujete knížky a rádi o nich mluvíte, neváhejte a přijďte si náš koutek vyzkoušet!

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny v Praze.

Komentáře k článku