Březen – měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou

Březen zahajovala kostomlatská knihovna v uplynulých letech předjarním posezením spojeným s oslavou svátku žen. Letos se této role ujal obecní úřad a knihovníci byli alespoň nápomocni při organizaci a fotodokumentaci této akce.

Po celý měsíc březen byly v knihovně výstavky knih k anketám Magnesia LiteraSuk – čteme všichni neboli Dětský knihomol 2017. Všichni příchozí čtenáři a návštěvníci byli požádáni o hlasování v těchto anketách. Výsledky byly následně odeslány pomocí internetových formulářů.

Vybíráme knížku do ankety Suk
Vybíráme knížku do ankety Suk

Z výzdoby knihovny bylo také patrné, ke kterým významným výročím budou zaměřeny besedy a také andersenovské nocování. Postavičky pejska a kočičky a také portrét Josefa Čapka přiblížily devadesáté výročí vydání této půvabné knížky. Osmdesátému výročí zahájení vydání obrázkového seriálu Rychlých šípů byl věnován koutek nejen s těmito sešity, ale i s dalšími publikacemi Jaroslava Foglara.

Výzdoba pro besedy
Výzdoba pro besedy

Četlo se při všech besedách
Četlo se při všech besedách

Tři besedy se žáky druhé až páté třídy proběhly v knihovně v úterý 13. března. Tématem besed bylo výročí knížky o pejskovi a kočičce Josefa Čapka. Četly se příběhy z knížky a promítalo se video. Odpovídalo se také na soutěžní otázky o této dvojici. Před odchodem si děti vybraly oblíbenou knížku do již zmíněné ankety Suk. Odnášely si také vypůjčené knihy.

Čteme si o pejskovi a kočičce
Čteme si o pejskovi a kočičce

Následující den přišli do knihovny nejdříve prvňáci, aby také pobesedovali o pejskovi a kočičce. Byla to i příležitost pro ověření jejich čtenářských dovedností pro projekt Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. I oni si vybrali knížku do ankety.

I prvňáci se pustili do čtení
I prvňáci se pustili do čtení

Po prvňácích přišly ty nejroztomilejší – děti z mateřské školy. Nepřišly s prázdnou – přinesly hezké obrázky s pejskem a kočičkou, o kterých si pak s knihovníky také povídaly. Přidaly i několik písniček a říkanek o jaru.

Děti z mateřské školy poslouchají vyprávění
Děti z mateřské školy poslouchají vyprávění

O týden později – v úterý 20. března – se na dvou besedách vystřídali žáci druhého stupně ZŠ. Tématem bylo osmdesáté výročí prvního vydání Rychlých šípů. O nich i o autorovi – tedy Jaroslavu Foglarovi – se pak vyprávělo i soutěžilo. Ježek v kleci šel (se střídavými úspěchy) z ruky do ruky.

Ježka v kleci si vyzkoušeli všichni
Ježka v kleci si vyzkoušeli všichni

Celostátní akce Noc s Andersenem se v kostomlatské knihovně koná již od roku 2004. Ta loňská byla zatím nejvýznamnější, neboť knihovnu navštívili pracovníci Velvyslanectví Dánského království, kteří s účastníky strávili celé odpoledne až do pozdních hodin. Ale i to letošní nocování bylo pro děti zajímavé a přitažlivé. První účastníci se začali scházet kolem půl páté a za chvíli se mohlo začít. Už rozdělení družstev na Pejsky a Kočičky dalo tušit, v jakém duchu se činnost bude ubírat. Celkem se zúčastnilo 16 dětí od druhé do páté třídy, dvě paní učitelky, čtyři středoškoláci, pan hajný s přítelkyní a samozřejmě dva knihovníci. Nejprve jsme si vyslechli písničku – videoklip o pejskovi a kočičce, kterou nejenom pro kostomlatské, ale i pro všechny další spáče složil příznivec knihovny. Pak už se rozběhly soutěže, kvízy a také tvoření figurek dvou symbolů letošního nocování. Knihovnu navštívila i paní starostka s rodinou a účastníkům popřála příjemnou zábavu. Ale to už se vybrané dvojice pustily do výroby dortů, sice ne z těch dobrot jako v knížce, ale k snídani chutnaly a zmizely oba. A zase se soutěžilo a také četlo. Znalosti o lesní zvěři si vyzkoušel pan hajný – lesní pedagog. Po malé ochutnávce dobrot od maminek a babiček přišel hlavní chod – výborné voňavé párky od pana řezníka. Písničku o pejskovi a kočičce se děti s pomocí vytištěného textu naučily perfektně. Ještě stačily namalovat pohledy s oblíbenými motivy, které se budou rozesílat známým osobnostem a příznivcům knihovny. Vlastně stačily vybrat i titul knížky do Ankety nočních spáčů, tedy opět ankety Suk. Připravované noční hře ovšem zabránilo nepříznivé počasí. Po druhé večeři už se děti chystaly do pelíšků a usínání jim usnadnilo sledování příběhů pejska a kočičky. Ráno se pomalu trousily na ranní hygienu a pak hned na snídani. Následovalo vyhodnocení soutěží a předávání diplomů a dárků. O nějaký bodík vyhrálo družstvo Kočiček, ale spokojeni byli všichni. Jen neochotně odcházely děti se svými rodiči domů.

Andersenčata se svými plyšáky
Andersenčata se svými plyšáky

Dorty pejska a kočičky
Dorty pejska a kočičky

Hádáme jména pejsků
Hádáme jména pejsků

Hodně se četlo
Hodně se četlo

Malujeme pohledy
Malujeme pohledy

Učíme se písničku o pejskovi a kočičce
Učíme se písničku o pejskovi a kočičce

Čtení před spaním
Čtení před spaním

Chystáme se ke spánku
Chystáme se ke spánku

Chystáme se domů
Chystáme se domů

V kostomlatské knihovně to bylo patnácté nocování a asi poslední ve stávajícím objektu. Nedaleko (na novém náměstí) už probíhá rekonstrukce hospodářského objektu na komunitní centrum, jehož součástí bude i nová knihovna. Tak se těšíme za rok!

Autorem fotografií je Miroslav Bláha z Místní lidové knihovny Kostomlaty pod Milešovkou.

Komentáře k článku