Setkání knihovníků z míst České republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO

Město Český Krumlov slaví v prosinci 25 let od zapsání do seznamu památek UNESCO. V rámci připomínání tohoto zápisu vznikla myšlenka pozvat do Českého Krumlova knihovníky z knihoven České republiky z míst zapsaných do stejného seznamu. V České republice je takových míst dvanáct a jejich představitelé se pravidelně scházejí, protože řeší podobné radosti i starosti s ochranou míst a památek, které jim k zápisu pomohly. Nápad pozvat také knihovníky uchopil regionální výbor jihočeské organizace SKIP a setkání se uskutečnilo ve dnech 5. až 7. prosince 2017.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov

Setkání se zúčastnilo 28 knihovníků z jedenácti míst, nepřijeli pouze kolegové ze Žďáru nad Sázavou. Ne všichni účastníci zůstali po celé tři dny, ale doplnili je Jihočeši, které program setkání zaujal a měli chuť poslechnout si některé přednášky nebo se podívat na zajímavá místa. O Českém Krumlově, jeho zápisu a památkách a o starostech s tím spojených nám povídali starosta města Dalibor Carda a radní Jitka Zikmundová. Oba hodnotili přínos zápisu do seznamu památek, ale také nároky na město a jeho obyvatele. Českým Krumlovem, který má necelých 13 tisíc obyvatel, ročně projde přes milion turistů a je to znát na každém kroku. I v prosinci jsme potkávali skupiny turistů a vlastně už neexistuje období, které by bylo mimosezónní. Přesvědčit občany, že radnice nemyslí jen na turisty, ale i na ně, patří k úkolům, se kterými se zastupitelé stále potýkají.

Při přednášce
Při přednášce

I knihovníci se samozřejmě chtěli podívat, čím je Český Krumlov proslulý. Navštívili jsme prostory zámecké knihovny, barokního divadla, opravených klášterů minoritů a klarisek nebo Museum Fotoateliér Seidel. Prošli jsme se podvečerním městem.

Zámecká knihovna
Zámecká knihovna

Barokní divadlo

Barokní divadlo
Barokní divadlo

Fotoateliér Seidel
Fotoateliér Seidel

Večerní procházka Českým Krumlovem
Večerní procházka Českým Krumlovem

Samozřejmě jsme navštívili i Městskou knihovnu v Českém Krumlově, která je jednou z mála kulturních institucí právě v centru města. Knihovna sídlí v budově bývalé prelatury a chce být právě místem, které bude otevřené především místním občanům.

Městská knihovna v Českém Krumlově
Městská knihovna v Českém Krumlově

Setkání jsme ukončili v oddělení historických fondů Jihočeské vědecké knihovny ve Zlaté Koruně. Přeci jen jsme byli samí knihovníci, takže možnost podívat se na poklady z historických fondů všechny lákalo. Navíc kolega Jindřich Špinar o svých fondech umí moc hezky povídat.

Studovna rukopisů v klášteře Zlatá Koruna
Studovna rukopisů v klášteře Zlatá Koruna

Účastníci setkání
Účastníci setkání

Jsme rádi, že jsme se setkali, měli jsme možnost se blíže poznat a vyměnit si zkušenosti. Nevadilo ani, že jsme byli namícháni z velkých (Praha, Brno, Olomouc) i malých (Lednice, Holašovice) míst, základní zkušenosti máme podobné. Budeme moc rádi, když se setkání zopakuje na dalších místech, která jsou stejně zajímavá jako Český Krumlov. Děkujeme také za podporu z dotačního programu Ministerstva kultury ČR.

Fotografie pocházejí z archivu jihočeské regionální organizace SKIP. Úplná fotogalerie je vystavena na webových stránkách Městské knihovny v Českém Krumlově.

Komentáře k článku