Exkurze do pražských knihoven v druhé polovině roku 2017

Autor: 

Číslo: 

Rubrika: 

Klíčová slova: 

Region: 

Po prázdninové pauze se v září 2017 opět začaly konat pravidelné exkurze pražské organizace SKIP. Nejprve jsme na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy navštívili Knihovnu Jana Palacha, kterou nás provedl její vedoucí Jan Kamenický. Exkurze se zúčastnilo 16 zájemců. Knihovna je členěna do tří podlaží, která se liší barevným provedením. Knihovna slouží jako centrální knihovna základní studijní literatury pro studenty bakalářského studia Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a zároveň jako oborová knihovna několika ústavů a kateder. Součástí exkurze byl také návštěva nově zrekonstruovaného Historického kabinetu.

Knihovna Jana Palacha
Knihovna Jana Palacha

V říjnu se uskutečnila exkurze do Knihovny chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, které se zúčastnilo 20 zájemců. Knihovna získala zcela nové prostory, které byly vybudovány v letech 2015 až 2017 a slavnostně byla otevřena 1. června 2017. Knihovna tak může poskytovat knihovnické služby studentům a pedagogům různých oborů chemie v moderních prostorách. Součástí knihovny je také terasa přístupná za příznivého počasí uživatelům, uskutečňují se zde rovněž nejrůznější akce. Během exkurze se nám věnovala vedoucí knihovny Alena Vančurová.

Na terase Knihovny chemie
Na terase Knihovny chemie

Poslední exkurze druhého pololetí 2017 proběhla v listopadu, kdy 24 zájemců navštívilo Knihovnu Goethe-Institutu. Knihovna byla nově zrekonstruována a znovu otevřena na jaře 2017. Knihovna, jíž nás provedl její vedoucí Jan Wittenberg, se nachází v prvním patře Goethe-Institutu (ten sídlí v historické budově na pražském nábřeží). Knihovna nabízí především aktuální dokumenty a informace o Německu a specializovaný fond, který vhodně doplňuje fondy českých knihoven. Vedle současné německy psané beletrie najdou návštěvníci v knihovně naučnou literaturu z oblasti kultury, umění, sociálních a společenských věd, tisk, filmy na DVD, hudbu a audioknihy, elektronické databáze, materiály pro výuku a studium německého jazyka a německou literaturu pro děti a mládež.

Knihovna Goethe-Institutu
Knihovna Goethe-Institutu

Autorkou fotografií je Vladana Pillerová z Národní knihovny ČR.

Komentáře k článku