Den pro dětskou knihu 2017 v Městské knihovně Rudolfa Zubera Javorník

Javornická knihovna se do celostátní akce Den pro dětskou knihu oslavující dětské čtenáře i dětské knihy zapojuje každoročně. V roce 2017 by tato akce, která se konala 30. listopadu, v našem případě mohla mít klidně podnázev Děti dětem. Děti se totiž podílely nejen na programu samotném, ale i na výzdobě. O zimní výzdobu knihovny se postaraly děti z obou našich mateřských školek a také děti z dramatického kroužku Motýlek, který funguje při základní škole. hVýstava v knihovně potrvá do 15. ledna 2018.

Herci z dramatického kroužku si pod vedením paní učitelky Michaely Vašíčkové připravili tři maňáskové pohádky, na které pozvali děti z mateřských školek a odpoledne pak širokou veřejnost. Jsou nadaní a šikovní a loutky, se kterými hrají, si i sami vyrábějí; některé z nich jsou k vidění na výstavě v knihovně.

Pro žáky druhého stupně jsme zorganizovali besedu s mladou spisovatelkou a malířkou Michaelou Burdovou, jejíž knížky jsou i v knihovně a mladí čtenáři je rádi čtou.

Závěr dne pak patřil teprve dvanáctileté Zuzaně Matuškové, autorce, která veřejnosti na slavnostním křtu představila svou druhou knihu s názvem Prostě jiná. Kmotrou knihy se staly spisovatelka Michaela Burdová a Zuzanina sestra Vendula. Večer probíhal v úžasné atmosféře. Zuzanu přišlo podpořit hodně přátel a známých, ale přišli i další hosté, kteří ji chtěli podpořit. Z Olomouckého rádia přijel redaktor Miroslav Kobza, který s mladou autorkou připravil rozhovor. Zvládla to na výbornou. Přejme Zuzaně, ať se jí spisovatelská múza nevyhýbá a ať se knížka čtenářům líbí.

Ze slavnostního křtu knihy Prostě jiná (zleva: Věra Hradilová, Vendula Matušková, Zuzana Matušková a Michaela Burdová)
Ze slavnostního křtu knihy Prostě jiná (zleva: Věra Hradilová, Vendula Matušková, Zuzana Matušková a Michaela Burdová)

Děkuji všem, kteří se na akci podíleli, ať již sponzorsky nebo organizačně. Děkuji také všem vystupujícím.

Autorkou fotografie je Šárka Švábková z Javorníku.

Komentáře k článku