Den pro dětskou knihu 2017 v knihovně města Petřvald

Dne 2. prosince 2017 se v petřvaldské knihovně již pojedenácté uskutečnil Den pro dětskou knihu. Jako každoročně jsme pro naše návštěvníky připravili dílničky, ve kterých si mohli vyrobit vánoční přáníčka a drobné dárky. Tradičně nejoblíbenější bylo vyrábění adventních věnců. Žáci místní základní školy v dobových kostýmech u nás prodávali své vánočně laděné výrobky. Nechyběl ani prodej nových dětských knížek – mnozí si nakoupili vánoční dárečky pro své blízké.

Vánoční dílny v dětském oddělení
Vánoční dílny v dětském oddělení

Výrobky dětí
Výrobky dětí

Vánoční dílny v půjčovně pro dospělé
Vánoční dílny v půjčovně pro dospělé

Stromeček v mezipatře
Stromeček v mezipatře

Okenní výzdoba
Okenní výzdoba

Den pro dětskou knihu u nás doprovázely hned dvě výstavy. První z nich byla výstava Pohádky celého světa. Návštěvníci se na pěti výstavních panelech mohli seznámit s tradiční pohádkovou tvorbou zemí Evropy, Asie a Ameriky. Výstavu doplňovaly knihy z našeho knižního fondu vztahující se k dané tematice. Druhou výstavou byla výstava polských dětských knížek, kterou pořádáme v naší knihovně již čtvrtým rokem a která je realizována v rámci projektu Kulturní pohraničí – vytvoření moderní kulturní infrastruktury v Jasienici a v Petřvaldě – reg. č. CZ.3.22/3.3.05/12.03344. Naši čtenáři i ostatní návštěvníci akce se tak mohli seznámit s dětskými knihami, které čtou děti v Polsku. Výstavu bylo možné navštívit až do 20. prosince 2017.

Komu se nechtělo vyrábět, mohl si u nás jen posedět a číst nebo se vydat křížovou cestou, která začíná u naší knihovny, ke kostelu a potěšit se pohledem na rozsvícené kapličky, ve kterých jsou umístěny obrazy žáků základní školy. Cestou mohl potkat anděla, který jej obdaroval peříčkem a rolničkou.

Křížová cesta
Křížová cesta

Rozsvícená kaplička na křížové cestě
Rozsvícená kaplička na křížové cestě

Andělé rozdávající rolničky
Andělé rozdávající rolničky

Pro zpestření a pobavení se v přízemí naší knihovny malovalo na obličej a děti, které přišly na naši akci, tak odcházely jako kočičky, pejsci nebo různé pohádkové bytosti.

Protože se Den pro dětskou knihu koná pravidelně v termínu městského adventního jarmarku, tyto dvě akce se krásně spojily a vytvořily za zvuků koled a vůně punče pro své návštěvníky nezapomenutelný začátek adventního času. Venku již vládla paní zima, knihovna tak byla v mnoha případech příjemným útočištěm zkřehlých návštěvníků jarmarku, z nichž někteří přespolní zde byli poprvé. Jejich příznivé reakce nás velmi potěšily.

Autorkou fotografií je Radka Haichlová.

Komentáře k článku