Útulné místo v srdci knihovny aneb Třetí patro Městské knihovny Tábor v novém

V úterý 10. ledna 2017 bylo oficiálně otevřeno zrekonstruované třetí patro Městské knihovny Tábor, tzv. hudební oddělení. Omládlo k nepoznání. Pohodlná retrokřesílka a sedačka z palet lákají k posezení, interiér zdobí osmisměrková tapeta a svítidla, která navrhla Kristýna Markvartová a výtvarně je pojal Richard Fischer. Z oken je jedinečný výhled na Staré město nebo do blízké botanické zahrady. Než se ale do křesílka posadil první čtenář, předcházelo mnohé.

Rekonstrukce započala v říjnu loňského roku. Knihy, CD, DVD i LP musely prostor dočasně opustit. Velký dík patří našim čtenářům, kteří nám neuvěřitelně ulehčili práci při stěhování, když u sebe doma „ubytovali“ 6 641 svazků, tedy téměř třetinu fondu ze třetího patra. Bylo zapotřebí zrenovovat podlahu, zcela vyměnit elektrické rozvody a vymalovat. Dosavadní zázemí pro knihovnice bylo přebudováno v praktický skládek. Stávající mobiliář se doplnil o kompaktní skříňky pod řadu oken a několik nových regálů na knihy. Veškeré úpravy interiéru navrhl Ing. arch. Vít Markvart. Oprava celého prostoru stála 620 tisíc Kč a knihovna ji hradila ze svého rozpočtu na rok 2016.

Nábytkový prvek z palet pod výhledem na Staré město (foto: David Peltán)
Nábytkový prvek z palet pod výhledem na Staré město (foto: David Peltán)

Do křesílek a pohovky se při oficiálním otevření prostoru usadily studentky oboru Informační studia a knihovnictví z táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel (foto: Lukáš Bláha)
Do křesílek a pohovky se při oficiálním otevření prostoru usadily studentky oboru Informační studia a knihovnictví z táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel (foto: Lukáš Bláha)

Ing. arch Vít Markvart byl spokojen, vidět je jeden z lustrů s hudebními motivy (foto: Lukáš Bláha)
Ing. arch. Vít Markvart byl spokojen, vidět je jeden z lustrů s hudebními motivy (foto: Lukáš Bláha)

Vše dobré do vínku nového místa v knihovně popřály místostarostky města Kateřina Bláhová a Michaela Petrová spolu s paní ředitelkou Evou Měřínskou (foto: David Peltán)
Vše dobré do vínku nového místa v knihovně popřály místostarostky města Kateřina Bláhová a Michaela Petrová spolu s paní ředitelkou Evou Měřínskou (foto: David Peltán)

První diskuze na barevných tonetkách s osmisměrkovou stěnou v pozadí (foto: Kateřina Šímová)
První diskuze na barevných tonetkách s osmisměrkovou stěnou v pozadí (foto: Kateřina Šímová)

Prostor třetího patra knihovny se viditelně nadýchl. Knihy z oblasti sci-fi a fantasy, komiksy, nepřeberné množství CD, DVD, LP, ale i noty a hudebniny najdou čtenáři ve volném výběru. V neposlední řadě jsou k dispozici čtyři počítače pro přístup k internetu, na svých chytrých telefonech se čtenáři připojí k internetu přes Wi-Fi.

A jak jsou s proměnou spokojeni samotní čtenáři? Názory jsou veskrze pozitivní, za všechny si dovolím citovat čtenáře Tomáše Hadravu:

„Jsem z tohoto oddělení unesen, obě okna na dvě strany nabízejí nádherný výhled za každého počasí, místo je přátelské, pohodlné, přesně takové, jaké bych si představoval pod pojmem moderní knihovna. Děkujeme za to.“

Komentáře k článku