Noc s Andersenem v Klementinu

Již tradičně je pro děti z rodin zaměstnanců Národní knihovny ČR na začátku jara chystána Noc s Andersenem. Letošní ročník, který se uskutečnil v pátek 31. března 2017, se nesl ve znamení Čtyřlístku. Na přípravě akce spolupracovali zaměstnanci Národní knihovny ČR z různých odborů a oddělení, napříč zaměstnaneckou hierarchií.

Přihlásilo se kolem dvaceti dětí ve věku od sedmi do jedenácti let. Program začínal v podvečerních hodinách, účastníci a účastnice si nejprve v učebně Knihovnického institutu rozložili karimatky a spacáky. Někteří se hned pustili do rukodělného tvoření v rámci připravených dílniček. Další program probíhal v malé síni, kde už na děti čekali herečka Hana Heřmánková a autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček. Velké nadšení vyvolala také přítomnost týmu České televize, který zajistil přímý vstup do vysílání večerního zpravodajství. (Vaší pozornosti mimochodem doporučujeme i text o Noci s Andersenem na webu České televize.) Celým večerem děti doprovázeli maskoti Čtyřlístku, v roli Bobíka zazářil předseda SKIP Roman Giebisch a Fifinky se skvěle zhostila ředitelka odboru komunikace Irena Maňáková; zbylé dvě postavy zajistili dobrovolníci z příbuzenstva zaměstnanců. Hana Heřmánková dětem přečetla příběh z knihy Věnované pohádky. V předčítání na ni navázal J. Němeček. Poté se děti podívaly na krátký animovaný příběh s názvem Ďáblův palec.

Televizní rozhovor s Jaroslavem Němečkem
Televizní rozhovor s Jaroslavem Němečkem

Fifinka a Hana Heřmánková
Fifinka a Hana Heřmánková

Předčítání Hany Heřmánkové
Předčítání Hany Heřmánkové

Dalším bodem programu byla bojovka v prostorách Klementina. Děti se podívaly jak do běžně nepřístupných sklepních prostor, tak na astronomickou věž a do Zrcadlové kaple, kde po rozluštění všech nápověd objevily bohatý poklad. Na závěr si děti zalezly do spacáků a byl jim promítnut nový film Čtyřlístek ve službách krále. Někteří usnuli již při projekci, jiní měli se spánkem ve spartakiádních podmínkách problém až do rána. Nepříjemným zpestřením nočního klidu byl hlasitý budík na mobilu jednoho z chlapců v půl čtvrté ráno.

První skupina se vydává na bojovku
První skupina se vydává na bojovku

Děti luští indicii na svitku
Děti luští indicii na svitku

Kluci objevili poklad v Zrcadlové kapli
Kluci objevili poklad v Zrcadlové kapli

Celá akce proběhla bez zranění a reakce účastnic a účastníků byly pozitivní. Hned po skončení se začaly objevovat dotazy a návrhy na další ročník.

Autorkou fotografií je Kateřina Šmatová z Národní knihovny ČR.

Komentáře k článku