Vymazlený konec roku 2022 ve Středočeském regionu SKIP

Pražský SKIP má svůj vánoční večírek, středočeští knihovníci mají Vymazlený konec roku. Každoročně (nezastaví-li nás pandemie) se setkáváme u některé pražské památky. Čeká tam na nás naše úžasná průvodkyně Dana Kratochvílová. V roce 2022 jsme se v pátek 2. prosince sešli před Bílkovou vilou. Bylo nás dvacet šest.

Bílkova vila
Bílkova vila

Sochař, grafik a architekt František Bílek se narodil před 150 lety. Doufal, že se stane malířem, tomu ale zabránila jeho částečná barvoslepost. Bílkovým osudem se tak stalo sochařství. Jeho dílo bylo silně inspirováno křesťanskou mystikou a naráželo na řadu uměleckých i společenských konvencí. Odmítl jej např. Josef Václav Myslbek. Bílek sám pak vystoupil ze Spolku výtvarných umělců Mánes. Dnes jsou jeho mimořádné práce součástí významných interiérů, např. i Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Pozoruhodné jsou také umělcovy grafiky a keramika, které jsme mohli vidět v obytných prostorách vily. Zde žil František Bílek v letech 1911–1939. I samotná vila byla postavena podle jeho návrhu. Měla symbolizovat „život jako pole plné zralých klasů, skýtajících výživu bratří na každý den“. Unikátní jsou i interiéry domu, které také navrhoval sám Bílek. Vila je ve správě Galerie hlavního města Prahy a je v ní zřízena stálá expozice Bílkových děl.

Dojem z unikátního prostoru, vybavení i sochařských děl podtrhl i výklad Dany Kratochvílové, který byl opět bezchybný. Provedla nás životem Františka Bílka, připomněla nejdůležitější díla, přečetla ukázky z literatury.

Při komentované prohlídce v úchvatném interiéru

Při komentované prohlídce v úchvatném interiéru

Při komentované prohlídce v úchvatném interiéru
Při komentované prohlídce v úchvatném interiéru

Odcházeli jsme plni informací i emocí a říkali jsme si, že přes ne zrovna příjemné počasí jsme prožili krásné dopoledne a díky paní průvodkyni jsme se dozvěděli mnoho nového.

Vymazlený konec roku je každoroční akcí, v rámci které poznáváme pražské památky zblízka. Vzhledem k tomu, že se schází zaměstnanci knihoven z celého Středočeského kraje a setkání nejsou časově omezena, stihneme si vyměnit názory nejen na absolvovanou exkurzi, ale i řadu dalších informací.

Za všechny účastníky děkuji kolegyni Ivaně Hamouzové za organizační zajištění exkurze a Daně Kratochvílové za skvělé průvodní slovo.

Autorkou fotografií je Ivana Hamouzová z Městské knihovny Rakovník.

Komentáře k článku