Klub Budulínek v Obecní knihovně Dalovice aneb Je třeba vytrvat

V obci Dalovice v Karlovarském kraji žije cca dva tisíce obyvatel obyvatel a mají jedinou knihovnici s polovičním úvazkem (druhou půlku zabírá činnost pro obecní úřad) a s velkým nadšením, která doufá, že tento příspěvek přispěje k tomu, že i nesmělé knihovnice z malých knihoven, které jsou na všechno samy a dosud si na projekt S knížkou do života (Bookstart) netroufly, najdou odvahu a pustí se do systematické práce s nejmenšími čtenáři a jejich rodiči.

Jak to tedy začalo?

Poprvé jsem se s projektem S knížkou do života setkala na podzim roku 2017, kdy jsem jako začínající knihovnice hltala úplně všechno, co se knihovnám nabízelo. Takže mě nadchl i tento projekt. Hned jsem vstoupila do SKIP – jako soukromá osoba i jako knihovna – a v květnu následujícího roku se na slavnostním Vítání občánků (které se v naší obci koná jednou za rok) předával i dárek od knihovny – „balíčekBookstart pro nejmenší.

Prostory v knihovně nebyly tehdy zrovna ideální. Knihovna sídlila v budově základní školy, v bývalé družině, a měla k dispozici necelých 50 m2. Ale i tak dalovické knihovně nechybělo odhodlání setkání pro nejmenší „čtenáře“ uspořádat. Stačilo vyvěsit plakáty, z domova donést dřevěné kostky a hračky, ze školy si půjčit gymnastické obruče a látkový tunel a z obecního úřadu asi desetimetrový koberec, ale i oprášit znalost říkanek a písniček pro nejmenší a půjčit si panenku od šestileté dcery. Naše Aninka tehdy hodně pomohla: když na přichystané setkání dorazila pouze Terezka s maminkou i tatínkem, Aninka s námi odtancovala a odzpívala všechny ty připravené písničky a říkadla a hezky si s Terezkou pohrála. Rodiče byli spokojeni, obě holčičky taky. Toto odpoledne bylo důkazem, že i v malé knihovně podobnou akci uspořádat lze, nicméně je to dost náročné (zejména vzhledem k nutnosti neustále stěhovat těžký koberec).

Začátky ve staré knihovně (listopad 2018)

Začátky ve staré knihovně (listopad 2018)
Začátky ve staré knihovně (listopad 2018)

Pauza a pak pokračování

Kdyby byl větší zájem, nejspíš bychom i přesto pokračovali, ale v té době se již připravovala rekonstrukce sousední budovy, kam se měla v dohledné době knihovna stěhovat. A tak jsem zatím jen plánovala a těšila se a rodičům na Vítání občánků do balíčku přidávala pozvánku do budoucna – do nové knihovny.

Jak už to tak bývá, rekonstrukce se poněkud protáhla, a nová knihovna byla hotová až na jaře 2020, kdy nás zasáhl covid. Alespoň jsem byl čas se v klidu přestěhovat, doplnit postupně zařízení a zabydlet dětský „kout“, na který bylo v dvakrát větším prostoru konečně místo. A v září 2021 jsem se znovu nachystala – omyla hračky, opatřila vlastní látkový tunel, maňásky a obruče, vypůjčila Orffovy nástroje, sepsala orientační scénář setkání, dala upozornění na facebook knihovny a lehce nervózní i natěšená jsem čekala. Nepřišel nikdo. Podzim a předvánoční čas bývá v každé knihovně poněkud hektický, takže další pokus se tento rok již neuskutečnil, ale domluvila jsem se s pár maminkami, které si do knihovny chodí půjčovat knížky, na lednovém termínu, který by jim vyhovoval.

A tak nakonec přišly! Děti, maminky, ale i jedna velmi mladá babička. Scházíme se zhruba jednou za měsíc, zatím v počtu tří až pěti dětí, ale když jsme v roce 2021 začínali s Virtuální Univerzitou třetího věku (VU3V), také nejprve přišli tři zájemci, a v roce 2022 jsme měli už dva kurzy – s deseti a pěti studujícími (ještě pro zajímavost – scházejí se na stejném koberci jako dětičky, ovšem doplněném o židle a stoly; v dětském oddělení se totiž nachází promítací plátno a dataprojektor – malá knihovna zkrátka musí být flexibilní).

První setkání Klubu Budulínek (leden 2022)

První setkání Klubu Budulínek (leden 2022)

První setkání Klubu Budulínek (leden 2022)

První setkání Klubu Budulínek (leden 2022)
První setkání Klubu Budulínek (leden 2022)

Jak setkání probíhají

Uvítáme se většinou v kruhu (tedy kdo chce, ale maminky se snaží) – a říkáme uvítací básničku, zazpíváme Kolo, kolo mlýnský, Pásla ovečky atp. – záleží, na co si zrovna vzpomenu nebo co děti zrovna chtějí a jak jsou ochotné spolupracovat.

Následuje malá pohádka. Zahajovali jsme Budulínkem (jak jinak, když se tak náš klub jmenuje), následovala Červená karkulka, Perníková chaloupka, Tři prasátka, Boudo, budko, O veliké řepě, Perníková chaloupka a O koťátku, které zapomnělo mňoukat.

Pohádku často jen vyprávím a s pomocí maňásků nebo drobných rekvizit předvádím. Často poslouchají více maminky než děti, ale nevadí. Někdy čtení doplňujeme činnostmi a pohybem – stavíme domeček z kostek (jako to dělala prasátka), hrajeme na činelky, dřívka (lákáme ven lišku), prolézáme tunel nebo obruče (jako když liška leze z nory), „taháme řepu“, ťukáme na dveře budky apod.

Poslední dobou dávám přednost tomu, že mám v ruce knížku nebo leporelo a při vyprávění nebo předčítání pohádky děti sledují obrázky – to většinou jejich pozornost udrží déle a drobné „aktivity“ zvládneme i při tom (napodobování zvuků zvířátek apod.).

Po pohádce následuje volná zábava. U dětí jednoznačně vedou obruče, prolézací tunel a pojízdná hrabadla v podobě vozíčků. Maminky si vypijí kávu nebo čaj, trochu si popovídají, vypůjčí si knížky. A minule se ukázalo, že z dětí opravdu rostou čtenáři. Byly tu právě tři. A zatímco dříve spíše drandily po knihovně s vozíčky a pobíhaly kolem regálů, tentokrát seděly na koberci a prohlížely si knížky. Vlastně - „četly“ si a při tom si – jako všichni správní čtenáři – své knížky navzájem ukazovaly a opravdu zapáleně při tom debatovaly. A že příklady táhnou, přilákalo jejich počínání i malého Toníčka, který je o rok mladší (asi osmnáctiměsíční).

Anička (cca dva roky a pět měsíců) s Kubíkem (cca dva roky a osm měsíců) a Toníčkem (rok a půl) vášnivě diskutují o knížkách (listopad 2022)
Anička (cca dva roky a pět měsíců) s Kubíkem (cca dva roky a osm měsíců) a Toníčkem (rok a půl) vášnivě diskutují o knížkách (listopad 2022)

Je vidět, že to má opravdu smysl!

Takže máte-li chuť, nenechejte se možným prvotním nezdarem (nebo dokonce možnými prvotními nezdary) odradit a vytrvejte, ono to půjde. Držím palce!

Anička čte Dalovické listy, tedy obecní zpravodaj, jehož jsem šéfredaktorkou aneb Jak to vypadá, když je dítě správně vedeno ke čtení (duben 2022)
Anička čte Dalovické listy, tedy obecní zpravodaj, jehož jsem šéfredaktorkou aneb Jak to vypadá, když je dítě správně vedeno ke čtení (duben 2022)

Fotografie pocházejí z archivu Obecní knihovny Dalovice.

Komentáře k článku