Čtení dětem se v hasičské zbrojnici daří aneb Rok v třebsínské knihovně

Na přelomu roku 2022 a 2023 jsem si připomněla výročí novoroční vycházky, ze které se vyklubalo výběrové řízení na pozici vedoucí Obecní knihovny Třebsín.

Když jsem nabízela své služby pro tuto aktivitu, ani ve snu mě nenapadlo, k čemu jsem se upsala. Věděla jsem, že mě to bude bavit a že to asi bude časově náročnější než dvě hodiny v týdnu. Nadšení, které do projektu investovala Lucie Hašková s rodinou a také naše obec, mě nicméně pohltilo a společnými silami jsme otevřeli krásnou knihovnu. Knihovna je umístěna v podkroví hasičské zbrojnice, najdete v ní více než tisíc knih pro děti i dospělé. V přízemí je hasičská klubovna a společenská místnost, kterou místní využívají jako tělocvičnu či přednáškový sál. Otevřeno máme každý pátek od 16 hodin. K mému velkému nadšení neproběhl od únorového otevření jediný pátek, který bych v knihovně strávila sama.

K polovině prosince 2022 máme zaregistrováno 54 čtenářů, kteří si u nás celkem vypůjčili 458 knih při 349 návštěvách. V průběhu roku 2022 jsme do fondu nakoupili asi 30 knižních novinek pro děti i dospělé. Financování novinkových knížek jsme zvládli z výtěžku dobročinného bazaru knih, který jsme uspořádali v rámci country festivalu Třebsínské zvonění.

Na konci léta jsme poprvé připravili Čtení dětem. Toho se ujal starosta Sboru dobrovolných hasičů Třebsín Miloslav Lacina s manželkou. Čtení probíhá většinou dvakrát do měsíce a zajímavé je hlavně tím, že se kromě známých pohádek čtou i autorské pohádky o třebsínských vodnících, které napsal a ilustroval právě Miloslav Lacina. V současné chvíli pracuje na vydání knihy a já už se moc těším, až budeme moci připravit výstavu jeho ilustrací a uspořádat autogramiádu. Od prvního zkušebního čtení v srpnu, na kterém byly mé dvě dcery, se schází kolem deseti dětí, které společně s rodiči a prarodiči poslouchají pohádky. Na listopadovém setkání si na závěr společně vydlabali dýně a prosincové čtení bylo spojeno s vánoční dílničkou.

Součástí zářijového Čtení dětem bylo malování třebsínských vodníků

Součástí zářijového Čtení dětem bylo malování třebsínských vodníků
Součástí zářijového Čtení dětem bylo malování třebsínských vodníků

V listopadu nechybělo dlabání dýní
V listopadu nechybělo dlabání dýní

Jsem ráda, že zájem čtenářů o naši knihovnu ani po téměř roce neslábne a věřím, že si jejich zájem udržíme i v roce 2023.

Redakční poznámka: Aktivity knihovny můžete sledovat na jejím facebookuinstagramu.

Fotografie pocházejí z archivu Obecní knihovny Třebsín.

Komentáře k článku