Berounský knihovnický ples byl plný zábavy a kouzel

Večer plný tance a zábavy, kdy ve vzduchu jiskřila kouzla a míhaly se usměvavé tváře spokojených návštěvníků, kteří vytvořili báječnou atmosféru. To byl první ples Městské knihovny Beroun, který se uskutečnil 19. listopadu 2022 v Kulturním domě Plzeňka a nesl se v duchu Harryho Pottera.

Myšlenku na velkou společenskou akci jsme nosili v hlavách už dlouho. Postupně zrála a čekala. až na ni přijde čas, až získáme zkušenosti s většími akcemi a dostaneme odvahu se do organizace plesu pustit. Měsíce plánování a příprav nebyly lehké a zabraly spoustu času, ale výsledek předčil naše očekávání.

Nechybělo množství dekorací ani vtipné nápisy; vše bylo promyšlené do nejmenšího detailu

Nechybělo množství dekorací ani vtipné nápisy; vše bylo promyšlené do nejmenšího detailu
Nechybělo množství dekorací ani vtipné nápisy; vše bylo promyšlené do nejmenšího detailu

Ples byl zážitkem pro všechny smysly. Že jste se ocitli v kouzelnickém světě, bylo vidět na první pohled. Mezi dekoracemi nechyběl mozkomor, prapory jednotlivých kolejí ani levitující svíčky nad tanečním parketem. Kapela nacvičila známé melodie z filmů a spolu s moderátorem si oblékla tematické kostýmy.

Kapela Timbre Music si oblékla tematické kostýmy
Kapela Timbre Music si oblékla tematické kostýmy

U stánku s kouzelnickým občerstvením jsme poškádlili chuťové buňky při degustování máslového ležáku, dýňového džusu, čokoládových žabek či karamelek paní Weasleyové.

Kouzelnické občerstvení
Kouzelnické občerstvení

Nejdříve jsme však museli splnit některou z aktivit. Třeba vyhrabat holýma rukama z hromady hlíny mandragoru či složit zkoušky NKÚ. Nechyběl Moudrý klobouk, který všechny rozřadil do kolejí. Velký úspěch měla fotokomnata s nejrůznějšími kouzelnickými proprietami. Na místě byla také věštírna slečny Trelawneyové. A zapomenout nesmíme na taneční skupinu R.A.K. Beroun, která celý večer zahájila tematickým vystoupením.

O fotokomnatu byl velký zájem
O fotokomnatu byl velký zájem

Dostavila se i kamelotka z Denního věštce, která nás ještě před plesem informovala o posledních novinkách z Berounska. Dozvěděli jsme se tak třeba, že „hulák způsobil poprask na poště“, nebo že „vedení knihovny používalo kletbu Imperius na své zaměstnance“.

Věštírna
Věštírna

Ples přilákal i zástupce SPOŽÚSu (spolku pro ochranu životní úrovně skřítků), kteří nejenže lobovali za domácí skřítky, ale také prodávali placky pro neziskovou organizaci Dobromysl.

Mezi největší lákadla patřila Kratochvilná tombola Freda a George Weasleyových, která nabídla spoustu krásných cen. Nebylo proto divu, že nám zájemci o tombolu málem utrhali ruce a pětistovky, ba i tisícovky jen létaly vzduchem. Chvíle napětí přišla v okamžiku, kdy se rozblikala světla a za ponuré hudby si to na pódium nakráčela Bellatrix Lestrangeová se smrtijedy. Avšak napětí opadlo ihned, jakmile se smrtijedi roztancovali a utvořili několik hadů, do kterých se zapojil celý sál.

Smrtijedi roztančili celý sál
Smrtijedi roztančili celý sál

Rozdali jsme také několik ocenění. Cenu za nejlepší kostým získal Rubeus Hagrid s Buclatou dámou. Nutno však podotknout, že povedených kostýmů se sešlo více, ať už to byl Pošuk Moody, slečna z Krásnohůlek, Ufňukaná Uršula či spousta studentů Bradavic.

Ocenili jsme nejlepší kostým

Ocenili jsme nejlepší kostým

Ocenili jsme nejlepší kostým
Ocenili jsme nejlepší kostým

Během plesu také probíhal turnaj ve hře Dobble Harry Potter, jehož výherkyně si pak tuto hru odnesla. Malé zlatonky z čokoládových kuliček, které se občas rozletěly po sále a mohl si je sníst každý, kdo je našel, už byly jen zlatou tečkou za bohatým programem.

Kolegy z oboru budou jistě zajímat „zákulisní“ informace. Třeba jak jsme to všechno zaplatili? Bohužel se nám nepodařilo získat dotaci ani sponzora a primárně jsme vše hradili z vlastního rozpočtu. Dobrou zprávou je, že nakonec se sám objevil sponzor, který chce podpořit příští ples. Vedlejší příjmy z prodeje vstupenek a tomboly nedokázaly vysoké náklady pokrýt a bez podpory zřizovatele bychom se neobešli. Nicméně začátek je vždycky těžký a my věříme, že se získanými zkušenostmi už to příště půjde snáz.

Na přípravě či samotném plesu se podíleli všichni zaměstnanci, každý dle svého nadání. Někdo vytvářel dekorace, někdo připravoval kouzelnické občerstvení, někdo občerstvení pro účinkující, někdo měl na starosti grafiku atd. U aktivit jsme využili dobrovolníky z řad mládeže. Z pohledu propagace je to tak, že jsme zatím nikdy u žádné akce neinvestovali tolik času a peněz, za což mohla hlavně situace se vstupenkami, které se v předprodeji zpočátku příliš neprodávaly. Ve výsledku se nám skutečně povedl záměr dostat knihovnu do většího povědomí široké veřejnosti. Velkou odezvu měla už filmová upoutávka na ples, kterou jsme natočili vlastními silami a byla promítána v místním kině:

Na samotný ples se nám sešlo velké množství pozitivních ohlasů a nechyběly ani názoru typu: „Byl to nejlepší ples, na jakém jsem byl.“

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny Beroun.

Komentáře k článku