Vzpomínka na Mirku Střelcovou

Nejsladší živote, kouzelná písni, řeko snů bezedná, kráso krás,
nastal čas odejít, nadešel onen den, plamen života už v srdci mém zhas.
Sbohem, má naději pouti věčné, sbohem, má řeko bezbřehých snů,
sbohem, můj stíne všude bdící, sbohem, mé lásky nevšedních dnů.
Sbohem, vy něžné tóny žití protkané verši loučení,
po tváři bolestné slzy kanou, smutek vždy z lásky pramení.
Srdce mne bolí, musím vám říci sbohem, mé kraje nevšedních dnů,
zpěv žití překryla temná tvář smrti, sečteny byly již kroky mých snů.

Paní Mgr. Miroslava Střelcová v úterý dne 7. dubna podlehla těžké nemoci a ve spánku navždy odešla. Stále jsme si všichni dělali naději, že boj vyhraje – vždyť naděje je jako sopka v našem nitru, jako skrytý pramen tryskající k srdci, jako jaro propukající v nitru duše. Vtahuje nás jako vír, jímž se dáváme unášet. Poslední špetka naděje se rozplynula a přišel konec. Mirka byla velká bojovnice, hýřila nápady a plány. Stále se snažila jednak vylepšovat prostředí lipenské Městské knihovny, kterou od roku 1996 vedla a v roce 2000 byla pověřena funkcí ředitelky, a jednak vymýšlela nové akce, nový program pro všechny věkové kategorie. Po maturitě na gymnáziu absolvovala pomaturitní studium na Střední knihovnické škole v Brně a po deseti letech nastoupila na Masarykovu univerzitu v Brně, kde na Filozofické fakultě vystudovala dálkově obor vědecké informace a knihovnictví. Promovala v roce 2003.

Obdivovala jsem u Mirky její nesmírnou píli, vytrvalost a pracovitost. Městská knihovna byla pod jejím vedením opravdovým centrem kultury v našem městě a díky Turistickému informačnímu centru se povědomí o našem krásném historickém městě rozšířilo po celé republice.

Kanou slzy, které nikdo nevidí – budeš nám, Mirko, chybět. Odešla jsi náhle, nečekaně a tiše – jako když ve větru zhasne svíce. Ten pocit, že se tady zase objevíš, že vejdeš dveřmi, kterými jsi před časem naposled odešla se svým krásným úsměvem, elánem a elegancí – ten pocit v nás zůstane navždy. Loučím se s tebou za všechny spoluobčany s poděkováním za všechno, co jsi pro nás vykonala.

Miroslava Střelcová (foto: archiv Městského úřadu Lipník nad Bečvou)
Miroslava Střelcová (foto: archiv Městského úřadu Lipník nad Bečvou)

Text byl původně publikován v květnových Lipenských listech (na s. 2) a je zveřejněn se souhlasem autorky i Lipenských listů. Tamtéž (na s. 2–3) na Miroslavu Střelcovou zavzpomínaly i různé osobnosti (včetně knihovnických). Další informace najdete ve Slovníku českých knihovníků.

Komentáře k článku