Rekonstrukce malšické knihovny v době koronaviru

Na letošní letní prázdniny byla dlouhodobě naplánována rekonstrukce Knihovny městyse Malšice. Cílem byla výměna nevyhovujícího osvětlení, elektroinstalace, nového topení a výmalby celé knihovny. Vzhledem k tomu, že od 13. března 2020 byla i naše knihovna z důvodu pandemie uzavřena, paní starostka Miloslava Šebková dokázala během několika dnů celou akci přesunout z léta na jaro.

A tak již během prvních dnů nastoupily firmy, které rekonstrukci prováděly. Začalo se bourat, sekat a prachu bylo tolik, že chvílemi nebylo v knihovně téměř vidět. Pomocí kazetových sádrokartonových desek, do kterých byla namontována nová moderní kazetová světla, se snižovaly stropy. Protože vše musí odpovídat normám, instalovaly se i nové zásuvky, vypínače a akumulační kamna v celé knihovně (stará kamna už z větší části nebyla funkční a nebylo možné je opravit). Nakonec se ještě v oddělení pro dospělé vyměnilo původní linoleum a celá knihovna a přilehlé prostory se vymalovaly. Paní starostce se mimochodem podařilo sehnat naprosto stejné linoleum, které tam bylo položeno před lety.

Po rekonstrukci, která byla hrazena z dotací, následoval generální úklid. Bylo třeba umýt okna a žaluzie, všechny regály, výpůjční pulty a očistit všechny knihy od prachu. Fond naší knihovny čítá více než deset tisíc svazků. Některé knihy jsme připravili na vyřazení a jiné se za pochodu nově přebalovaly.

Bylo to celé neuvěřitelně rychlé a hodně náročné, ale vše jsme zvládli uklidit v termínu.

Na základě vládního nařízení měly původně knihovny otevírat až 8. června 2020. Nakonec se ale staly „skokanem roku“. My jsme pro čtenáře otevřeli již 27. dubna 2020 jako některé další knihovny v republice.

Oddělení pro dospělé před rekonstrukcí
Oddělení pro dospělé před rekonstrukcí

Oddělení po rekonstrukci
Oddělení po rekonstrukci

A jak to celé dopadlo? Po týdnu otevření jsme si rozdělili návštěvníky knihovny do tří skupin. Jedna skupina si rekonstrukce vůbec nevšimla, druhá skupina si všimla ihned po příchodu do knihovny a ta třetí si všimla, až když jsme je upozornili, co všechno je v knihovně nové.

Oddělení pro děti před rekonstrukcí
Oddělení pro děti před rekonstrukcí

Oddělení po rekonstrukci
Oddělení po rekonstrukci

Jen nás moc nás mrzelo, že jsme museli zrušit všechny připravované akce, které pořádáme pro naše čtenáře a občany a které byly naplánovány dlouho dopředu. Se všemi aktéry jsem ale domluvena, že vymyslíme termíny nové. Takže nepřijdete o astrofotografa Petra Horálka, záchrannou stanici PENTHEA, cestovatele Petra Nazarova ani LiStOVáNí Lukáše Hejlíka. Ale určitě to bude až počátkem příštího roku, protože druhé pololetí až do konce letošního roku máme akcemi již zcela zaplněno.

Jak se celá rekonstrukce zdařila? Zveme vás, přijďte se podívat!

Fotografie pocházejí z archivu Knihovny městyse Malšice.

Komentáře k článku