Týden knihoven 2019 v Městské knihovně Chrudim

První říjnový týden už tradičně patří knihovnám. Do celostátní akce, kterou každoročně vyhlašuje SKIP, se v roce 2019 opět zapojila i naše chrudimská knihovna.

Dá se říci, že v říjnu u nás začíná nový rok plný oblíbených a i nových aktivit nejen pro registrované čtenáře. Kromě pravidelných akcí, jako je například čtenářská amnestie, bazar knih nebo čtení v nemocnici a v denním stacionáři, se snažíme připravit nové aktivity pro malé i velké návštěvníky.

V rámci projektu S knížkou do života (Bookstart) pro naše nejmenší a jejich rodiče již několik let probíhá Pacičkování. Maminky s dětmi se scházejí každou středu od 10 do 11 hodin. Připraveny jsou výtvarné a pohybové aktivity a především společné čtení.

Pro knihomoly je tu Čtenářský klub. Je určen pro děti od osmi do dvanácti let, které rády čtou, mají rády příběhy a rády se podělí o své zážitky z četby. V klubu si čteme, povídáme o knihách, přestavujeme si nové knihy, tvoříme a hrajeme hry.

Nezapomínáme ani na seniory a právě v Týdnu knihoven začínají pravidelné přednášky Akademie třetího věku (A3V). Počet studentů rok od roku roste, v roce 2019 činil již přes 60 posluchačů. Zároveň startují kurzy Virtuální univerzity třetího věku (VU3V). Nově jsme pro seniory připravili kurzy trénování paměti Mozku, nespi, které vede zkušená lektorka Stanislava Benešová z Nové Paky. Zájem je natolik veliký, že kurzy probíhají v dopoledních i odpoledních hodinách.

Naše knihovna se snaží spolupracovat s ostatními organizacemi ve městě. Již zmiňovanou Akademii třetího věku spolupořádáme s Chrudimskou besedou, městským kulturním střediskem, které nám poskytuje prostory Spolkového domu. Dále spolupracujeme s Regionálním muzeem v Chrudimi a v rámci projektu Místní akční plán rozvoje II v ORP Chrudim jsme společně připravili projekt Za pověstmi chrudimských domů. V Týdnu knihoven se žáci základních škol seznámili s chrudimskými pověstmi přímo v ulicích města. Trasa je zavedla do nejstarších dob osídlení našeho města. Díky mapě našli cestu k dominikánskému pokladu. Zábavnou formou zjistili, jak se žilo ve středověkém městě. Během trasy si žáci osvojili pojmy legenda, pověst, mýtus či historická událost. Za splnění úkolů získali části renesančního textu, které v závěru poskládali. Na závěr pak skrytý příběh o Kacafírkovi zdramatizovali. O tento program mají zájem také základní školy z ostatních měst regionu.

A jakou novinku jsme připravili na závěr? Pro všechny, kteří mají rádi dobrodružství a luštění šifer, odstartovala v Týdnu knihoven úniková hra v dětském oddělení knihovny. Ta je určena pro dva až pět hráčů ve věku od 10 do 99 let. Minimálně jeden z hráčů musí mít platný průkaz do knihovny.

O únikovku je velký zájem a je nutné si vždy rezervovat termín. Většinou se přihlašují rodiče s dětmi a například tým ve složení Matěj, Vojta, Vašek, maminka a babička zvládli uniknout z dětského oddělení v čase jedna hodina a 21 minut. Následně správně zodpověděli otázky položené knihovnicí a získali tak i malý poklad a indicie k opravdovému pokladu.

Na závěr bych ráda citovala větu jedné seniorky: „Tak já se jdu zapsat na to trénování paměti. A to už chodím na akademii a virtuální univerzitu. No já snad tady v knihovně jsem víc než doma!“

Jsme rádi, že o naše akce je velký zájem a můžeme se těšit z velké návštěvnosti a dalších nových čtenářů.

Největší odměnou pro nás je, že se u nás všichni cítí jako doma.

Komentáře k článku