Noc literatury 2019 v Mnichově Hradišti

Noc literatury nám v Městské knihovně Mnichovo Hradiště vždy přišla jako skvělá akce a přáli jsme si, aby ji někdo uspořádal také v našem městě. Nakonec jsme pochopili, že to za nás nikdo neudělá. Že chceme-li, aby se Mnichovo Hradiště zařadilo mezi kulturní města, která tuto akci nabízejí svým občanům, musíme to udělat sami. Loňský rok byl plný nadšení, ale i chyb. Přesto jsme se pustili do pořádání dalšího ročníku. Začali jsme už na podzim, kdy jsme při plánování rozpočtu požádali radu města o finanční příspěvek 10 000 Kč na odměny pro účinkující. Od začátku jsme totiž věděli, že na tuto akci chceme získat známé umělce: herce, moderátory nebo někoho, koho lidé znají z televize. Pro část návštěvníků je i toto důvod, proč Noc literatury navštívit. I když byly přípravy dlouhé a pečlivé, někdy jsme byli skoro zoufalí, jak se nedaří.

Nakonec se nám povedlo sehnat čtyři zajímavé herce a vybrat čtyři místa v blízkosti náměstí, aby lidé nemuseli přecházet příliš daleko a celý večer pro ně byl klidný a pohodlný.

Původní plán byl, že v květnu už bude hezky a teplo (stejně jako vloni), a tak se mělo čtení uskutečnit na klidném dvorku u knihovny, ve vegetariánské restauraci Amuse Bouche kousek od náměstí, divadelním baru a altánku na farské zahradě, která se také nachází nedaleko náměstí. Jenže počasí letos venkovním aktivitám zrovna nepřálo a my jsme měli strach nechat umělce sedět dvě hodiny venku. Tak jsme se v knihovně přesunuly do vnitřních prostor a pan farář pro nás na poslední chvíli ochotně připravil kapli na faře, která se k tomuto účelu krásně hodila.

V divadelním baru jsme si mohli vyslechnout úryvek z knihy Pražské jaro od britského autora Simona Mawera, který napsal také například knihu Skleněný pokoj. Na podmanivý hlas herce Davida Vejražky se po loňském roce všichni opět těšili.

David Vejražka v divadelním baru
David Vejražka v divadelním baru

V restauraci Amuse Bouche, v prostředí se zajímavými vitrážovými okny, čekal na návštěvníky herec Libor Stach (známý například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě) s knihou Expedice od švédské spisovatelky Bey Uusmy. Ten své čtení vždy na závěr doplnil i o zajímavosti ze života autorky a připomněl také, že je hostem právě probíhajícího veletrhu Svět knihy v Praze.

Libor Stach v restauraci Amuse Bouche

Libor Stach v restauraci Amuse Bouche
Libor Stach v restauraci Amuse Bouche

V knihovně nás s úryvkem z knihy Ještě jedno, Lído od Ilony Ferkové zaujala herečka boleslavského divadla Ivana Nováčková. Ta měla nápad během přestávek pouštět romskou hudbu, takže přicházející návštěvníky vítala hudba Věry Bílé nebo Zuzany Navarové a skupiny Koa.

Ivana Nováčková v knihovně

Ivana Nováčková v knihovně
Ivana Nováčková v knihovně

Tři hodiny před začátkem akce jsme se dozvěděli, že poslední předčítač (herec Tomáš Vaněk, známý např. ze seriálu Modrý kód) se bohužel nemůže dostavit. Měli jsme dvě možnosti – čtení na faře zrušit nebo se do toho pustit sami. Vybrali jsme druhou možnost s tím, že se všechny při čtení vystřídáme. Ale změnili jsme text. Na ten původní jsme si bez pořádné přípravy netroufli, takže jsme zvolili nám bližší a velmi poutavý úryvek z knihy Navrátilka od Italky Donatelly di Pietrantonio.

Po loňských zkušenostech, kdy místa čtení byla čtyři, ale knihovnice jsme jen tři, jsme letos požádaly o pomoc veřejnost. Díky tomu se k nám jako dobrovolnice přidala paní Miroslava Vutkanová. Patří jí velké poděkování, protože se záskoku za Tomáše Vaňka nezalekla, okamžitě řekla, že nás nenechá v nouzi a před publikem ukázku z knihy bravurně přečetla.

Na všech místech byla i možnost dát si občerstvení, takže lidé mohli spojit poslech ukázek s konzumací kávy, vína či studených nápojů a ochutnat sladké i slané drobnosti. V restauraci a v divadelním baru je možnost občerstvení běžná a o pohoštění v knihovně a na faře se postaraly knihovnice. Zde byla možnost ochutnat špenátovou roládu, dva druhy muffinů, domácí sýrové tyčky a linecké pečivo, kávu a čaj – to vše zdarma.

Čas na občerstvení v knihovně před začátkem čtení
Čas na občerstvení v knihovně před začátkem čtení

Ohlasy od návštěvníků byly velmi pozitivní a projevilo se to i na zájmu o předčítané knihy. Po Noci literatury byly všechny knihy nejenom půjčené, ale dokonce i několikrát zamluvené.

Myslíme si, že akce v našem městě opravdu splnila svůj účel. Lidé prožili zajímavý podvečer, seznámili se s novinkami evropské literatury v podání známých osobností a mohli ochutnat i některé netradiční pokrmy.

Autorkou fotografií je Kateřina Vítová z Městské knihovny Mnichovo Hradiště.

Komentáře k článku