Tvůrčí dílna pro dospělé v Městské knihovně Jihlava

První tvůrčí dílna pro dospělé se v Městské knihovně Jihlava konala 5. října 2015 – otevřela tak bohatý program jihlavské knihovny v rámci 19. ročníku Týdne knihoven.

Celá myšlenka tvůrčí dílny pro dospělé vznikla poté, co jsem se přihlásila do Klubu tvořivých knihovníků SKIP, což pro mě – jako absolventku SPŠ textilní s uměleckým zaměřením a vyučenou fotografku – byl přirozený krok. Naše knihovna pořádá spoustu akcí pro děti, a proto jsem se rozhodla výtvarnou dílnu zaměřit na dospělé. A jelikož jsem praktik, snažím se vymyslet vždy takové projekty, které budou nejen na ozdobu, ale i k užitku.

Dílnu pořádáme první pondělí každý druhý měsíc. Začínáme vždy v Týdnu knihoven. Přestože je dílna určena pro dospělé, kreativitě se meze nekladou a pravidelně nás první dva ročníky navštěvoval také jeden velmi šikovný hoch, kterému bylo asi deset let. S velkým zapálením svědomitě vyráběl dárky pro maminku a babičku. Sem tam se přidalo pár děvčat.

Důležité je, aby návštěvníci dílny pracovali samostatně a porozuměli návodu. V plánování projektů se držím určitého vzoru, který koresponduje s ročním obdobím. Také se snažím vymýšlet projekty tak, abychom maximálně využili nakoupený materiál. Proto se i materiál pravidelně opakuje, ale vždy se snažím přijít s novou technikou nebo neobvyklým využitím.

Vybíráme kurzovné 50 Kč. Účastníkům tato částka nepřijde nijak závratná, protože si uvědomují, že pokud by si materiál nakoupili sami, vyšel by je mnohem dráž (nehledě na to, že většinu technik zkouší poprvé a ještě neví, zda jim půjdou a budou je bavit). Pokud jim jde práce od ruky, mohou si udělat více výrobků. Dílna trvá maximálně dvě hodiny (od 16 do 18 hodin) a všichni čas využívají na maximum. Je určena pro pět až deset účastníků. Ideální počet je pět, protože se mohu každému individuálně věnovat, což je u některých technik třeba.

Někteří účastníci dílny se možná domnívají, že mám trochu vysoké požadavky, protože se jim mnohé projekty zdají náročné, ale na konci kurzu jsou vždy mile překvapeni, jak je daná technika snadná, když znají správný postup. Pravidelně po celou dobu existence dílny přicházejí čtyři ženy, u kterých se postupně rozvíjí jejich kreativita a moje výrobky, které slouží jako vzor pro tvoření, už berou jen jako inspiraci a vkládají do výrobků svoji invenci. Dále přichází ti, co si chtějí danou techniku vyzkoušet nebo ji už zkoušeli, ale nedařilo se jim a potřebují poradit. Jedna z účastnic pracuje ve školní družině a chodí na dílnu pro inspiraci.

Na rozjezd po prázdninách děláme něco jednoduchého. Na úvod jsme navlékali korálky na paměťový drát. Činnost je to zdánlivě jednoduchá, ovšem jen do chvíle, než zjistíte, jak jsou korálky drobné. Když navíc chcete, aby měl náramek nějaký vzor, musíte u navlékání trochu počítat. Oblékali jsme hrnek do filcového oblečku, aby nápoj chladl pomaleji a zároveň hrnek tolik nepálil. Další rok se šila filcová klíčenka a naposledy účastnice vyráběly podzimní závěs do okna za použití filcu a přírodnin.

Náramek z paměťového drátu (říjen 2015)
Náramek z paměťového drátu (říjen 2015)

Podzimní závěs do okna (říjen 2018)
Podzimní závěs do okna (říjen 2018)

Další dílna je v prosinci, na té se snažím vždy vymyslet něco praktického vánočního. Hned v prvním ročníku účastníci vyráběli vánoční krabičku, polotovar, tzv. pillow box, zdobili stuhami, vánočními scrapbookovými papíry, vánočními výseky a nápisy či razítky. Krabička byla vhodným obalem na malý dárek nebo, jak většina účastníků ocenila nejvíce, na peněžní dar. Další rok byl ve znamení balení dárků, vyráběly se autorské balicí papíry a vánoční přání s kapsou na peníze. Následující prosinec jsem připravila přání zdobené nitěnou grafikou. Jedná se techniku, která je jednoduchá, ale velmi efektivní. A protože krabičky měly dobrý ohlas, naučili se všichni skládat origami krabičku z papíru, kterou opět vánočně dozdobili. Zatím posledním vánočním projektem bylo vánoční přání zdobené technikou suchého embossingu pomocí strojku Big Shot. Z této techniky byly účastnice nadšeny a vzniklo velké množství přání a jmenovek na dárky.

Vánoční pillow box (prosinec 2015)
Vánoční pillow box (prosinec 2015)

Embossované vánoční přání (prosinec 2018)

Embossované vánoční přání (prosinec 2018)
Embossované vánoční přání (prosinec 2018)

Na únorové dílně jsme zpočátku vyráběli šperky – tzv. motanici z korálků a vlasce, splétaný náramek z pěti šňůrek, přívěsek z korku a náramek z korálků a šňůrky. Letos v únoru jsme náročnost (především časovou) pozvedli na trochu vyšší úroveň a zdobili jsme hliněný květináč akrylovými barvami, jutovým provázkem a vlastnoručně vyrobenou cedulkou.

Květináč (únor 2019)

Květináč (únor 2019)
Květináč (únor 2019)

V dubnu je prostor pro experimenty s materiály. Vyráběli jsme organzovou brož, dlouhé dřevěné korále na voskované šňůře, lapač snů, stojánek na šperky a drátovaný zápich v podobě tulipánů a srdíček zdobený korálky. Lapač snů měl obrovský úspěch. Jako bonus jsem pro účastníky připravila letáček s vysvětlením, co je lapač snů, význam barev a návod na vyplétání lapače.

Lapač snů (duben 2017)
Lapač snů (duben 2017)

Červnová dílna se nese v duchu malování. V prvním roce se malovalo na tašky. Pak jsme vyráběli ručně šitý sešit, který jsme zdobili technikou horkého embossingu, což byla pro všechny zcela nová technika (spočívá v zapečení speciálního prášku horkovzdušnou pistolí). Vznikly tak osobité prázdninové deníky. Následující rok proběhlo malování na trička přes šablony, které určitě budeme opakovat. Letos nás čeká razítkované prostírání. Háček bude v tom, že si každý bude muset vyrobit vlastní razítko.

Ručně šitý sešit (červen 2017)
Ručně šitý sešit (červen 2017)

Malování na tričko (červen 2018)
Malování na tričko (červen 2018)

Na dubnové dílně probíráme, jaké techniky by si chtěli účastníci vyzkoušet, a na červnovou dílnu už mám připravený program na další rok, aby věděli, co je čeká a na co se mohou těšit. Pravidelné návštěvnice tvůrčí dílny se těší na setkání s dalšími, co jsou na stejné vlně, berou čas strávený vyráběním v knihovně jako relax a čas jen pro sebe, kdy je nikdo z jejich blízkých nevyrušuje od tvůrčí činnosti.

Tvůrčí dílna pro dospělé 2018/2019 (letáček)
Tvůrčí dílna pro dospělé 2018/2019 (letáček)

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny Jihlava; autorkou letáčku je Magdaléna Kupková z téže knihovny.

Komentáře k článku