Pražský Černý Most má knihovnu, kde je radost pobýt

Pobočku Městské knihovny v Praze na sídlišti Černý Most čtenáři najdou v objektu bývalé mateřské školy v ulici Generála Janouška, který dnes slouží několika volnočasovým organizacím, mezi jinými i základní umělecké škole a domu dětí a mládeže. Jde tedy o poměrně živé místo mezi paneláky s velkou veřejně přístupnou zahradou a dětským hřištěm. Knihovna se proto během několika posledních let proměnila z místa na půjčování knih na místo, kde si děti aktivně krátí čekání na začátek kroužků a rodiče zase čekání na své děti. Kromě toho se knihovna stala i místem setkávání, a to různých skupin obyvatel sídliště.

Původní podoba oddělení pro dospělé
Původní podoba oddělení pro dospělé

Původní podoba oddělení pro děti
Původní podoba oddělení pro děti

Takové pobytové zátěži však prostor knihovny už nevyhovoval, proto se Městská knihovna v Praze rozhodla pro rekonstrukci interiéru a vytvoření příjemného prostředí pro trávení času. Rekonstrukce je dokončena a knihovna s novým interiérem se pro veřejnost otevřela v pondělí 18. března 2019 za účasti ředitele knihovny Tomáše Řeháka a starosty Prahy 14 Radka Vondry.

Tomáš Řehák a Radek Vondra při zápisu do pamětní knihy
Tomáš Řehák a Radek Vondra při zápisu do pamětní knihy

Při otevření nechyběl ani dort
Při otevření nechyběl ani dort

Lidé, knížky, prostor, akce

Návrh revitalizace interiéru vznikl v architektonickém ateliéru monom. Jak architekti sami říkají, hlavním cílem bylo prostor knihovny co nejvíce otevřít, prosvětlit a dovybavit místy k sezení, která nabízejí prostor pro individuální aktivity i práci ve skupině. Pozornost architekti také věnovali terase, která bude díky stálému sezení soužit jako venkovní čítárna.

Oddělení pro dospělé
Oddělení pro dospělé

Oddělení pro děti
Oddělení pro děti

Knihovna nabídne výběr z více než sedmi tisíc knihovních jednotek (knih, časopisů a mluveného slova pro děti i dospělé), prostor pro děti v dětském oddělení, pohodlné sezení v centrální části a pracovní místa v části pro dospělé, kromě toho také wifi, dostatečný počet zásuvek a v neposlední řadě knihovníky, kteří se na své čtenáře a návštěvníky těší.

Kromě knížek se lidé mohou těšit i na kulturní a vzdělávací akce. Klára Gráfová, vedoucí pobočky, upřesňuje, jaký je plán: „Dopoledne plánujeme nabídnout zajímavý program školám, odpolední aktivity se zaměří na seniory, které bych pomocí různých témat chtěla propojovat s dětmi a mladými lidmi. Například při praktické pomoci v používání chytrých technologií. Díky spolupráci s Novou školou tu také bude pravidelně probíhat doučování, oblíbené i na dalších pobočkách Městské knihovny v Praze. A samozřejmě bychom rádi, aby se knihovna stala i místem, kde si lidé budou chtít uspořádat vlastní akci. Od turnaje v deskovkách po vyprávění o zajímavé cestě do více či méně vzdálených krajin.“

Ještě před samotným otevřením knihovny proběhlo sousedské setkání, které prozradilo něco málo o tom, co by lidé v knihovně rádi. Lidé pomocí lístečků jednoduché zpětnovazební metody „Chci, aby…“ navrhovali například vytvoření koutku pro nejmenší děti, umístění automatu na kávu a těší se na program v podobě besed se zajímavými hosty nebo hraní deskových her. Věříme, že knihovna očekávání nezklame!

Pobočka Černý Most v kostce:

Adresa: Generála Janouška 1060/2, Praha 14
Otevírací doba: po 13–19, út 9–16, st 12–19, čt 12–19, pá 9–16
Investor: Městská knihovna v Praze, příspěvková organizace hl. m. Prahy
Dotace: projekt Knihovna s komunitním přesahem Černý Most byl podpořen v rámci Evropských investičních a strukturálních fondů Operační program Praha – pól růstu ČR pod registračním číslem CZ.07.3.56/0.0/0.0/16_043/0000592
Celkové náklady na projekt: 3 707 141 Kč
Návrh interiéru: monom
Realizace stavby: Fitaz, s. r. o.
Realizace interiéru: Interdekor HP s.r.o.

Další očekávané dění ve službách Městské knihovny v Praze

Knihovna na Černém Mostě není v letošním roce jedinou knihovnou, kterou Městská knihovna v Praze otevírá po rekonstrukci. Na podzim se do sítě znovu připojí Zahradní Město (Praha 10) a Hloubětín (Praha 14) čeká stěhování do nově postaveného komunitního centra H55. V očekávání je také Praha 4, kde právě probíhají stavební práce v prostoru bývalé Michelské záložny, která se promění na knihovnu Jezerka.

Kromě nových poboček se v Městské knihovně v Praze právě věnujeme implementaci technologie RFID do výpůjčního procesu, která se neobejde bez omezení provozu. Uzavření celé sítě v souvislosti s čipováním fondu (cca 1,5 milionu svazků) je v plánu o prázdninách. Další změnou, která knihovnu i čtenáře čeká, je spuštění redesignovaných webových stránek mlp.cz.

Letos se tedy v Městské knihovně v Praze rozhodně nudit nebudeme.

Fotografie původního stavu interiéru pocházejí z archivu Městské knihovny v Praze, fotografie interiéru po rekonstrukci z téhož zdroje (jejich autorem je Pavel Klikar z Městské knihovny v Praze).

Komentáře k článku