Kurzy kresby v Městské knihovně Kyjov

V září 2018 jsme v Městské knihovně Kyjov otevřeli kurz Kresba pravou mozkovou hemisférou. Ten k nám přilákal nejenom seniory, ale také ženy v produktivním věku i jednu mladou slečnu s poruchou autistického spektra. V knihovně jsme se setkávali po deset úterků a věnovali se kresbě zhruba 1,5 hodiny.

Vedením tohoto kurzu se snažím předávat lety nabyté zkušenosti z výuky výtvarné výchovy. Kreslení je řemeslo, které se dá naučit, je jen nutné umět pozorovat, sjednotit oko s rukou, vnímat hrany, mezery, světla a stíny, přeměřovat, kontrolovat.

První den si každý účastník vybral fotografii portrétu a zkusil ho nakreslit tak, jak umí. Následovalo trénování a zapojování pravé hemisféry do kresby.

Ponořeni do kresby
Ponořeni do kresby

Velký posun byl znatelný po překreslení Picassova obrazu, ale vzhůru nohama a pak už následovalo trénování kresby ruky, oka, ucha, nosu, úst, až jsme se dopracovali ke kresbě portrétu, který si účastníci zkoušeli první den kurzu.

Výsledky jsou skvělé, jak můžete posoudit sami na následujících snímcích (vlevo je vždy kresba z prvního dne kurzu, tedy ze 4. září 2018, vpravo kresba z 30. října 2018; u obrázku je jako popisek křestní jméno autorky).

Barča
Barča

Evička
Evička

Jiřina
Jiřina

Martina
Martina

Radka
Radka

Romana
Romana

Nejkrásnější dárek mě čekal druhý den v poště – e-mail od maminky, která na kurz doprovázela svou autistickou dceru:

„Dobrý den,
paní ředitelko, my s Evičkou Vám moc a moc děkujeme za naprosto úžasný kurz kreslení. Evičce to hodně dalo a je z toho velmi nadšená. I já jsem si z kurzu hodně odnesla a zkusila jsem si nakreslit ruku a budu pokračovat dále. Jsem ráda, že jste nám dala příležitost. Evičku kreslení velmi uklidňuje. A byla na kurzu velmi hodná a díky Vám jsme si měly možnost něco nového vyzkoušet a načerpat pozitivní energii, kterou pro Evinku hledám, kde se dá.
Ještě jednou velké díky. A budeme se těšit na další setkání.“

A to je to nejkrásnější ocenění a motivace do dalšího kurzu, který bude probíhat od 8. ledna 2019.

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny Kyjov.

Komentáře k článku