Den pro dětskou knihu 2018 v dobrušské knihovně

Dobruška je malé město, ale tentokrát jsme se v naší knihovně rozhodli uspořádat Den pro dětskou knihu ve velkém (nebo alespoň větším). Vybrali jsme sobotu 8. prosince 2018, abychom se nekryli s dalšími akcemi v okolí. Také jsme se nerozhodli pro dopoledne, ale zvolili jsme odpolední čas od patnácti hodin. Chtěli jsme spojit program propagující čtenářství s nadcházejícími Vánocemi a rodinnou atmosférou. Proto jsme celou událost nazvali Rodinné odpoledne v knihovně a program uzpůsobili rodinám s dětmi od dvou do deseti let.

Nečekaně velký zájem nás mile překvapil a pořádně potěšil u srdíčka. Celou akci zahajoval loutkový soubor Maminy z Jaroměře s pohádkou Černá a bílá Fróna. Divadlo jsme umístili přímo do dětského oddělení, ovšem záhy jsme zjistili, že bychom ho potřebovali ještě trochu nafouknout. Malí i velcí diváci se skvěle bavili a smáli na celé kolo, tento malý soubor tedy vřele doporučujeme i do ostatních knihoven.

Loutkový soubor Maminy z Jaroměře si k sobě pozval i děti z publika
Loutkový soubor Maminy z Jaroměře si k sobě pozval i děti z publika

Po čtyřiceti minutách divadélka se návštěvníci rozutekli po knihovně, kde pro ně byla připravena jednotlivá stanoviště. Každý se mohl rozhodnout kam jít a co dělat. Bylo opravdu moc hezké vidět děti zvědavě nahlížející do knížek a zkoumající pravidla nejrůznějších her společně s dospělými.

Společenské hry hráli rádi děti i dospělí
Společenské hry hráli rádi děti i dospělí

Na jednom stanovišti jsme vyráběli vánoční dárečky, záložky, přáníčka a ozdoby. Tam bylo také plno až do půl šesté, kdy jsme knihovnu zavírali. Přijel za námi i obchodní zástupce z nakladatelství Svojtka, který nabízel pěkné dětské tituly za výhodné ceny. Pro nejmenší byly připraveny i omalovánky a pracovní listy.

Foyer knihovny – stanoviště vyrábění, vlevo se prodávají knížky z nakladatelství Svojtka
Foyer knihovny – stanoviště vyrábění, vlevo se prodávají knížky z nakladatelství Svojtka

Ve foyer knihovny se vyráběly vánoční dárky
Ve foyer knihovny se vyráběly vánoční dárky

Pan Doležal, obchodní zástupce z nakladatelství Svojtka, přivezl knížky na prodej za zvýhodněné ceny
Pan Doležal, obchodní zástupce z nakladatelství Svojtka, přivezl knížky na prodej za zvýhodněné ceny

Jsme rádi, že se nám v knihovně podařilo vytvořit opravdu krásnou a uvolněnou rodinnou atmosféru. Budova se nám příjemně zaplnila a bylo úžasné pozorovat, jak moc si s námi tuto sobotu užili nejenom děti, ale i rodiče a prarodiče. Přilákali jsme známé tváře, ale i nové, které snad uvidíme v knihovně brzy znovu. V tomto spatřujeme jeden z největších přínosů Dne pro dětskou knihu – děti i rodiče se rádi vrací a chtějí více číst.

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny Dobruška.

Komentáře k článku