Projekt S knížkou do života (Bookstart) v Karlovarském kraji

Při příležitosti letošního Března – měsíce čtenářů odstartoval projekt S knížkou do života (Bookstart). Městská knihovna Chodov se do něj nadšeně zapojila od samého začátku společně s několika dalšími knihovnami v Karlovarském kraji. Městská knihovna Sokolov v rámci tohoto projektu pořádá divadelní představení pro batolata a během léta zde několikrát proběhlo neformální povídání o mateřství a rodičovství. Městská knihovna Loket pořádala měsíční pořad Čítárna pro děti a další aktivity sloužící k rozvoji předčtenářské gramotnosti. Všechny knihovny předaly ve spolupráci s městem novopečeným rodičům dárkové balíčky, které obsahují krásně ilustrovanou knížku pro nejmenší, odkaz na stažení audioknihy a pečlivě vybraný seznam doporučené literatury.

V Chodově rodiče k balíčkům dostali také poukaz na registraci do knihovny na sedm let zdarma. Vznikla zde také pravidelná akce s názvem Lumpík pro děti od jednoho do osmnácti měsíců, na který navazuje již dříve zaběhnutý program Cvrčkohrátky. Každé první úterý v měsíci probíhají v knihovně setkání s maminkami a jejich dětmi. Protože je o akci velký zájem, přidáváme navíc po domluvě s maminkami řadu dalších neoficiálních termínů.

První kontakt s knihou
První kontakt s knihou

K našemu programu neodmyslitelně patří společné cvičení. Cvičíme na gymnastických míčích, s overbally, zkoušíme také montessori techniky pro miminka za poslechu relaxační hudby.

Pravidelné cvičení na míčích
Pravidelné cvičení na míčích

Montessori cvičení s rolničkami
Montessori cvičení s rolničkami

Společně procházíme knihy, které jsou rodičům stále k dispozici, a v neposlední řadě pořádáme odborné lekce. Jako první host k nám dorazila fyzioterapeutka Mgr. Svatava Klen, která maminkám ukázala správné techniky manipulace s miminkem a odpověděla na nejrůznější dotazy.

Práce fyzioterapeutky Svatavy Klen

Práce fyzioterapeutky Svatavy Klen
Práce fyzioterapeutky Svatavy Klen

Završením prvního ročníku Lumpíků byla dvě letní pikniková setkání v parku u knihovny. Knihovnice jako odměnu za pravidelnou účast maminkám připravily spoustu dobrot a společně jsme si užili krásné dopoledne na barevných dekách v záplavě těch nejkrásnějších knih.

Piknik

Piknik

Piknik

Piknik
Piknik

Protože již nyní máme na tento program velmi mnoho pozitivních ohlasů, přihlásili jsme se bez váhání do dalšího ročníku.

Fotografie pocházejí z archivu Městské knihovny Chodov.

Komentáře k článku