Advent ve Freibergu

Autor: 

Číslo: 

Rubrika: 

Klíčová slova: 

Region: 

Kdo se v sobotu 2. prosince 2017 (tedy o prvním adventním víkendu) nenechal strhnout k úklidu ani pečení a místo toho vyrazil s pražskou organizací SKIP do Freibergu, udělal dobře.

Freiberg je totiž malebné saské městečko na úbočí Krušných hor, tak trochu zapomenuté a stranou od vyhlášených turistických lokalit. Je to jedno z nejstarších saských měst, s více než osmisetletou hornickou tradicí a – jak píše průvodce – také s jedním z nejkrásnějších německých náměstí.

Malý, ale příjemný adventní trh se odehrává právě na tomto krásně opraveném náměstí, obklopeném gotickými domy, uprostřed kterého stojí kašna a socha zakladatele města, jímž byl Otto der Reiche.

Vánoční trh ve Freibergu
Vánoční trh ve Freibergu

Bylo tam tak právě ještě místo na pár řad malých stánků, originální vánoční kolotoč s dřevěnými figurkami a pravou německou tradiční štólu od místních cukrářů, která byla dlouhá snad patnáct metrů. Každý mohl odpoledne ochutnat, na každého se při té neuvěřitelné délce dostalo. Jak to asi ti pekaři dali dohromady, nevíme, ale byla výborná.

Kolotoč s dřevěnými figurkami

Kolotoč s dřevěnými figurkami

Kolotoč s dřevěnými figurkami
Kolotoč s dřevěnými figurkami

Vánoční štóla

Vánoční štóla
Vánoční štóla

Svařák (Glühwein) tekl proudem a z hrnečků s vymalovanými postavičkami freiberských horníků také výborně chutnal. Na adventním trhu nechyběla ani hornická kapela.

Hornická kapela

Hornická kapela

Hornická kapela
Hornická kapela

Kdo už měl dost popíjení a ochutnávání dobrot na trhu, vydal se prohlédnout si i další památky v krásném historickém centru města, pěkný zámek Freudenstein s největší výstavou minerálů na světě nebo se jako my zatoulal do některé útulné hospůdky či kavárničky s neuvěřitelně milou obsluhou.

Zámek Freudenstein
Zámek Freudenstein

Zkrátka sobotní výlet do předvánočního Freibergu bez obvyklého spěchu a tlačenic se povedl úžasně. Všem, kteří ještě výlety s pražskou organizací SKIP nevyzkoušeli, nelze než doporučit – příště určitě jeďte!

Autorkami fotografií jsou Irena Vašková a Věra Krchová z Knihovny Ministerstva vnitra ČR.

Komentáře k článku