Nové prostory pobočky Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích na sídlišti Vltava

Stěhování po dvaceti letech

Novoroční dárek si pro své čtenáře a návštěvníky přichystala Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, která 6. ledna 2017 otevřela v přízemí kulturního domu svou pobočku na sídlišti Vltava. Původní prostor pobočky sloužil čtenářům téměř dvacet let a nacházel se na kraji budějovického sídliště v nevyhovujících prostorách. Současnou pobočku se podařilo umístit v přízemí kulturního domu, který je v centru sídliště a kam je snadný bezbariérový přístup. Rekonstrukci bývalé restaurace financovalo město České Budějovice, které je i majitelem objektu. Knihovna ze svého rozpočtu uhradila půl miliónu korun za stěhování fondu a vnitřní vybavení knihovny.

Interiér svěřte do rukou odborníků

Stavební úpravy zajišťoval investor, který vyšel vstříc požadavkům knihovny na jejich dispoziční řešení. Bourání a stavění, které trvalo asi půl roku, bylo minulostí a nadešel čas zařízení obdélníkového prostor velikosti 14 m × 12 m. Naše představa o tom, co má prostor splňovat i jaké má plnit funkce, byla celkem jasná. Chtěli jsme zajímavé prostředí s moderním vybavením, zázemím pro dětské čtenáře a také odpočinkovou zónu pro prohlížení knih a časopisů. Při takovém zadání však bylo jasné, že bez odborníka na interiéry či architekturu se neobejdeme. Jako velmi šťastnou volbou se ukázala spolupráce se studentkou a dnes již vystudovanou architektkou Ing. arch. Kristýnou Svobodovou. Ta navrhla vzhled regálů, doporučila vhodný a vkusný nábytek. Dbala na barevnost prostoru, výběr tapety a polštářů pro dětský koutek a v neposlední řadě obstarala i nápisy na zdi knihovny. „Rozestavění regálů, jejich výška, vzájemné uspořádání dalšího nábytku, barevnost, to vše jsou věci, které tvoří celek a ovlivňují se navzájem. Bez odborné pomoci bychom nikdy nedosáhli takového výsledku, který si všichni návštěvníci knihovny pochvalují,“ vypočítává náměstkyně ředitele PhDr. Zuzana Hájková. Velmi dobrá byla i spolupráce s firmou Ceiba s.r.o., která pro pobočku vyrobila regály na míru.

Žluté gauče pro pohodlné čtení
Žluté gauče pro pohodlné čtení

Barevné a různě vysoké regály
Barevné a různě vysoké regály

Jednoduché oživení bílých sloupů nápisy
Jednoduché oživení bílých sloupů nápisy

Promítací plátno vždy po ruce
Promítací plátno vždy po ruce

Tapeta v dětském koutku vkusně oživila celý prostor
Tapeta v dětském koutku vkusně oživila celý prostor

Nebojte se vyřazovat, prázdnější regály lákají

Stěhování bylo samozřejmě příležitostí k vyřazování velkého množství knih. Zeštíhlení fondu se ukázalo jako praktické také kvůli nutnosti polepit všechny knihy speciálními etiketami. V rámci rekonstrukce byla totiž zavedena moderní identifikace knih prostřednictvím technologie RFID. Do nového prostoru byly instalovány RFID brány i self-check. Pro bezkontaktní rozpoznání knih se musely etikety nalepit na cca 16 000 dokumentů. Méně knih v regálech paradoxně ocenili i návštěvníci knihovny, kteří si začali pochvalovat jejich přehlednost. Takže vyřazování se vyplatilo hned třikrát.

Služby pobočky ročně využilo přes 11 000 návštěvníků, kteří si vypůjčili kolem 26 000 knih, časopisů, her a audioknih. Už první týdny a měsíce provozu nově přestěhované pobočky ukázaly, že volba místa byla správná. Do knihovny si díky tomu našlo cestu velké množství nových čtenářů, kteří nešetří chválou. A lze předpokládat, že návštěvnost bude stoupat.

Na pobočce Vltava zaregistrovali tisící čtenářku
Na pobočce Vltava zaregistrovali tisící čtenářku

Fotografie pocházejí z archivu Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích.

Komentáře k článku