(Babo)letní dílna v Chrástově s Alenou Vorlíčkovou

Od pátku 15. do soboty 16. září 2017 se v Chrástově na Vysočině konala (Babo)letní dílna jihočeského Klubka, součásti Klubu dětských knihoven SKIP. Dějištěm tohoto zdařilého setkání se stejně jako v roce 2014 se stala krásná chalupa. A stejně jako tenkrát jsme byly pojaty do široké hostitelské náruče její majitelky Jarky Fexové, které i touto cestou posíláme velký dík a pozdrav.

Procházka na úvod
Procházka na úvod

Procházkou po okolí (kolem historických božích muk k nedalekému rybníku) jsme začaly, prohlídkou místní kapličky a nádherné přírodní zahrady u chalupy pokračovaly, abychom následně zasedly do hodovny a věnovaly se programu. Místnost zvaná hodovna dostála svému jménu, hodovaly jsme doslova, ale nebyly to jen dobroty pro mlsné jazýčky, slovem hody by se dala označit i spousta inspirace, kterou jsme zde načerpaly od sebe navzájem a zejména od pozvaného hosta, kterým byla Mgr. Alena Vorlíčková.

Alena Vorlíčková představuje jednu ze svých pohádek pro společné čtení
Alena Vorlíčková představuje jednu ze svých pohádek pro společné čtení

A. Vorlíčková je autorkou projektu na podporu čtenářství Pohádky pro společné čtení. Ten je zaměřen především na rozvoj aktivního společného čtení, kdy je kladen důraz na pozornost dítěte i dospělého. Své pohádkové dílny i odborné semináře realizuje – stejně jako prezentace svých pohádkových publikací – A. Vorlíčková již řadu let po celé republice, její práce je podporována prestižními kampaněmi Celé Česko čte dětemRosteme s knihou. Dlouhodobě se zabývá problematikou dyslexie a jiných speciálních čtenářských potřeb. Překládá slovinské pohádky a začleňuje je do svého projektu spolu s metodikou, jak s nimi pracovat. To všechno bylo hlavním předmětem našeho zájmu i diskusí.

Alena Vorlíčková s účastnicemi setkání
Alena Vorlíčková s účastnicemi setkání

V pátek jsme končily o půlnoci, abychom navázaly hned po brzké snídani v sobotu a využily společný čas co nejlépe. Všechny přítomné děckařky se shodly na tom, že (babo)letní dílna byla velice přínosná a kromě dobrého pocitu jsme si ze setkání odvezly „nabité baterky" a chuť realizovat nápady a náměty z dílny. Kdo nepřijel, může jen litovat.

Fotografie pořídila Václava Vyhnalová z Městské knihovny Planá nad Lužnicí.

Komentáře k článku